marți, 5 mai 2015

Mai pot fi consultat fara cardul de sanatate?

Luna mai a venit cu o intrebare noua: Mai pot fi consultat gratuit daca nu am la mine cardul de sanatate? Se pare ca medicii de familie le cam spun NU din start pacientilor, iar daca acestia nu au cardul la indemana, pentru a-l activa, risca sa ramana si fara reteta.
Dar presupun ca aceasta problema o au romanii din intreaga tara, fiindca Ministerul Sanatatii a luat deja pozitie si a trimis tuturor urmatorul comunicat de presa:

Nicolae BĂNICIOIU, ministrul Sănătății reamintește tuturor furnizorilor de servicii medicale care sunt în contract cu casele de asigurări de sănătate că au obligația de a acorda servicii medicale și medicamente în aceste zile.
 
În această dimineață am primit unele sesizări de la pacienți cărora li s-a refuzat asistența medicală pentru motivul că nu funcționează sistemul informatic sau nu au prezentat cardul de sănătate. Sunt neplăcut surprins de atitudinea unor furnizori și vreau să subliniez că toate spitalele, farmaciile și cabinetele medicilor de familie sunt obligate să  utilizeze sistemul de implementare a cardului național de sănătate, dar și să furnizeze servicii medicale și medicamente, așa cum li s-a adus la cunoștință de la începutul acestui an. Introducerea cardului de sănătate nu modifică dreptul asiguraţilor la servicii medicale, a declarat astăzi ministrul Sănătății, Nicolae BĂNICIOIU.
 
De asemenea, ministrul Sănătății a solicitat reprezentanților direcțiilor de sănătate publică să sprijine, în teren, eforturile colegilor din cadrul caselor de asigurări de sănătate pentru monitorizarea furnizorilor de sănătate în implementarea cardului național de sănătate
 
Cardul national de sanatate, reteta electronica si dosarul electronic reprezinta obiective importante pentru informatizarea sistemului de sanatate şi fac parte din proiectul de control şi disciplină financiară a sistemlui de asigurări de sănătate. Practic, cardul naţional de sănătate va deveni buletinul de identitate medical al pacientului. Orice român va fi obligat să prezinte cardul de sănătate ori de câte ori apelează servicii medicale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu