miercuri, 30 martie 2016

De ce sa vizionati “Hades si Persefona, o legenda despre tenebre si lumina”

Cand avem la indemana internetul si atatea jocuri pe tableta si telefonul mobil, ramane foarte putin timp pentru lectura, chiar daca e vorba de povesti captivante, ca cele prezentate in cartea Legendele Olimpului. Pentru a nu ramane insa complet pe dinafara cu privire la subiectele interesante pe care le trateaza aceasta, puteti citi fragmente in mediul online sau sa vizionati, pentru inceput, spectacolul-eveniment “Hades si Persefona, o legenda despre tenebre si lumina”.

Evenimentul va avea loc la 5 aprilie, ora 19.00, la Teatrul National de Opera si Balet “Oleg Danovski”, din Constanta.

Spectacolul reinterpreteaza una dintre cele mai frumoase legende ale lumii, cea a dragostei damnate dintre Hades, zeul mortii, si Cora Persefona, fiica zeitei holdelor manoase si a vietii, Demetra. Insinguratul zeu al mortii se va indragosti de Cora si o va rapi. Distrusa de durere, mama ramasa fara singura ei fiica ameninta ca daca nu isi va recupera copila viata va disparea de pe pamant. De cealalta parte, Hades ameninta ca daca ii va fi luata Cora oamenii nu vor mai muri, iar mortii si viii vor salaslui laolalta, in chip nefiresc, pe pamant.
 

Dragostea Corei Persefona pentru cel care ii va deveni sot si pentru mama sa, zeita agrara a vietii, gata sa distruga lumea, va deveni astfel puntea de legatura dintre cele doua taramuri, cel al vietii si cel al mortii, intruchipata in simbolistica celor patru anotimpuri.

Primavara si vara Cora urca pe pamant, la mama sa, trezind natura la viata; iar toamna si iarna coboara in regatul de sub pamant, pentru a fi alaturi de sotul ei.
In acest fel, viata si moartea, lumina si tenebrele se afla într-un perpetuu echilibru, dat de dragostea dintre fiinte antagonice care gasesc puterea de a se schimba chiar in contradictiile dintre ele.
Acest lucru va propun si organizatorii piesei (Facultatea de Arte din Cadrul Universitatii "Ovidius" din Constanta si Asociatia "Constanta mai frumoasa"). Participand la eveniment, care este unul caritabil, va veti bucura si de spectacol (pretul unui bilet este 25 lei), dar veti aduce o bucurie si copiilor din centrele de plasament, intrucat banii din vanzarea biletelor vor fi utilizati pentru organizarea unor cursuri gratuite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu