luni, 7 martie 2016

Lungul drum catre Papa Nicolau, adica testul Papanicolau gratuit

Preventie si iar preventie. Am auzit cuvantul acesta de atatea ori, incat mi se pare ca sunt iresponsabila daca nu o fac. Si, totusi, in Romania e atat de greu.
De ce? Fiindca sistemul medical este greoi la noi. E adevarat ca, din cand in cand. se mai organizeaza cate o campanie de testari gratuite pentru te miri ce boala. E adevarat ca se fac tot felul de workshop-uri ce au in prim plan sanatatea femeii, unde sunt prezentate delicat statistici ingrijoratoare si o lume in care totul este posibil. Da, este posibil, dar cu multi nervi, timp din belsug si ceva bani.

De mai bine de o saptamana am primit de la un medic din privat un set de analize al caror pret se ridica la cateva mii de Ron.
Din dorinta de a scuti macar o parte din banuti, am inceput sa bat la usi in stanga si-n dreapta, si nu mare mi-a fost mirarea cand mi s-a confirmat ca, din nefericire, doar cateva se pot face gratuit. Asa ca m-am inarmat cu rabdare, am facut demersuri si ochi dulci pe langa sot (pentru a economisi timp) sa mearga el la medicul de familie pentru a ridica trimiterile catre specialistii ce au acces la analize decontate si azi-dimineata am ajuns, in sfarsit, la dr. Valentina Uscatescu, din Fundeni.
Asistenta, extrem de draguta, s-a uitat cu mare atentie pe dosarul meu stufos, mi-a spus cam ce parere are ea, ce specialist ar mai trebui sa opineze asupra istoricului medical si mi-a recoltat si putin sange.

Din lunga mea lista de analize, mai ramane mai bine de trei sferturi. Printre acestea, si testul Papanicolau. Am obtinut o trimitere catre ginecologie, dar pentru a face gratuit/compensat testul trebuie sa imi mai bat capul cu cateva telefoane, cateva ore de search-ing pe internet sau intrebat in stanga si in dreapta.
Ideea este: daca medicul care mi-a prescris sa repet testul Papanicolau este din privat, am sanse sa fac testul Papanicolau gratuit/cu coplata in baza trimiterii de la medicul de familie? Am facut o solicitare in acest sens reprezentantilor din Ministerului Sanatatii si sper sa aiba bunavointa sa-mi raspunda. Nu pentru mine, fiindca pana la urma nu e un capat de tara aceasta analiza, dar pentru miile de femei din Romania care amana la nesfarsit sa isi faca acest simplu test din pricina banilor... dar mai ales a lipsei informatiilor. Dati-mi un semn daca si voi vreti sa faceti Papanicolau gratuit!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu