marți, 10 mai 2016

Aspect de ovare micropolichistice... sau nu

Despre ovarele micropolichistice se gasesc informatii peste tot. Fara a face vreun fel de reclama clinicii, fiindca nici macar nu-l cunosc pe medicul care a scris articolul, va recomand sa incepeti documentarea AICI. Textul mi s-a parut scurt si la obiect.

In urma research-ului facut pe aceasta tema am observat ca, in general, ceea ce nu prea amintesc medicii in articolele lor este urmatorul aspect: "interpretarea" imaginilor vazute pe monitorul ecografului pot face diferenta intre diagnostic precoce si tratament primit tardiv sau deloc. Este posibil ca o pacienta sa mearga la 4, 6 sau 8 ginecologi diferiti si jumatate sa ii spuna ca are ovare micropolichistice, iar cealalta jumatate ca nu?
Cunosc un astfel de caz, iar incertitudinea este mare pentru ca pacienta singura nu poate "citi" imaginile, iar in functie de acestea ea trebuie sa urmeze/sau nu un tratament, in functie de aceasta are/sau nu risc de a dezvolta anumite afectiuni mai tarziu si asa mai departe.

Pe de alta parte, se pare ca imaginile nu reprezinta totul, ci ele trebuie interpretate intr-un anumit context: durata menstruatiei si regularitatea acesteia (de obicei la ovarele micropolichistice ovulatia lipseste, iar menstruatia apare o data la cateva luni, dar sunt si exceptii de la aceasta regula), valorile analizelor hormonale (sunt anumite raporturi pe care medicii le urmaresc), aparitia acneei sau incapacitatea de a obtine o sarcina, asa cum e notat si in articolul pe care vi l-am recomandat.

Va intrebati, probabil, ce e de facut in cazul unei incertitudini precum cea mentionata mai sus?!
- Daca aveti menstruatie lunar si nu va supara nimic, puteti sta linistite.
- Insa daca nu este asa sau daca, in ciuda menstruatiei regulate, nu puteti ramane gravide atunci acest lucru ar putea sa va dea de banuit si ar fi bine sa mai cereti una-doua pareri.
Si, evident, sa va rugati mult!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu