miercuri, 26 noiembrie 2014

Totul despre HSG

Am citit foarte multe comentarii pe internet despre testul HSG (histerosalpingografie), care inseamna radiografia uterului si trompelor, si in majoritatea comentariilor persoanele care s-au supus probei s-au plans de durere. Ei bine, da, HSG este dureros, foarte dureros, dar trebuie facut.

Aceasta investigatie va poate arata daca trompele (tubele) uterine sunt permeabile, in caz ca va doriti sa ramaneti insarcinata, si daca uterul are aspect normal, daca nu cumva exista formatiuni suspecte la nivelul acestuia.

Ce variante ar fi pentru a fenta durerea?
- Laparoscopie - care se face cu anestezie generala. In timpul interventiei se vizioneaza aspectul exterior al uterului/ovarelor/trompelor, dar se poate verifica si permeabilitatea tubelor/trompelor uterine. Avantajul: nu simtiti durere pe moment. Dezavantaj: post-operator veti avea dureri si crampe abdominale, in umar, etc, multe cauzate de anestezic. In plus, interventia este si mai scumpa, daca va decideti sa o faceti intr-o clinica privata, spre exemplu! Desi durerile/crampele post-operator sunt incomparabil mai mici cu cele date de HSG, personal as inclina totusi spre HSG, fiindca acolo disconfortul, desi maxim, dureaza circa 10 minute.
- Histeroscopie -  vizualizarea uterului, pe interior. Avantaj: se face tot cu anestezie generala, sau locala, deci pe moment nu simtiti durere! Dezavantaj: crampe/dureri post-operator, cauzate de anestezic. Nu sunt vizualizate si trompele, ci doar uterul!
Ordinea investigatiilor ar fi: HSG, Histeroscopie/Laparoscopie, etc. Si ar fi bine sa fie respectata!

Inainte de HSG:
- Inainte de HSG , medicul va va da sa faceti o lista cu analize. E important sa respectati aceasta cerinta, intrucat daca aveti anumite infectii, in timpul interventiei acestea pot naviga dinspre vagin spre uter, trompe si asa mai departe, si apoi sa apara complicatii!

Investigatia HSG, pas cu pas!
1. Consult ginecologic pre-investigatie. Vi se face dupa ce va internati!
2. Mergeti in sala de radiologie, va dezbracati doar pe jumatate si va asezati pe masa. Medicul va introduce prin vagin, in colul uterin, un specul, apoi cu ajutorul unei seringi speciale va introduce substanta de contrast pe baza de iod. Acesta este «momentul» dureros, iar disconfortul tine cam 3-5 minute, care vi se pot parea o secunda sau o eternitate. Depinde cat de ridicat este gradul de suportabilitate a durerii in cazul vostru.
Imediat se fac radiografiile: 2-3-4, depinde de ce vede medicul la fata locului, apoi va ridicati si sunteti libera/e sa asteptati rezultatul. Durerea se diminueaza ca la o simpla menstruatie, iar pana spre seara veti uita ca ati facut analiza.

Foarte important:
Dupa HSG, timp de 2 zile nu aveti voie sa:
- faceti baie in cada, 
- aveti raport sexual,
- faceti irigatii vaginale.
Nerespectarea acestor sfaturi poate conduce la infectii, complicatii. De asemenea, nu uitati sa anuntati medicul daca apare sangerare dupa HSG! In mod normal, aceasta tine doar cateva minute dupa interventie, si in multe cazuri arata mai degraba a secretie rozalie. 

Si, ca sa va faceti o idee si mai clara, la adresa de mai jos gasiti un filmulet care va poate ajuta:



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu