joi, 23 octombrie 2014

Atenție la celulele stem recoltate!



Iată ce pretenții au clinicile de renume ce urmează să folosească probele stocate
Fiindcă în ultimii ani s-a tot vorbit despre celulele stem care salvează vieți, din ce în ce mai mulți români apelează la firmele specializate pentru a primi kitul de recoltare și a stoca miraculosul tratament. Înainte de a face însă o alegere, e important să vă documentați cu privire la acest subiect și să decideți în cunoștință de cauză dacă veți recolta doar celule din placentă sau și din cordonul ombilical..., dacă vă veți hotărî să le depozitați la o bancă din străinătate sau la una din România și așa mai departe.
Stocarea celulelor stem recoltate din sângele și țesutul cordonului ombilical al nou-născutului este o oportunitate valoroasă nu doar pentru copil, ci și pentru ceilalți membri ai familiei (frați, părinți, bunici, etc). Dacă aceștia ar avea nevoie de un transplant, la un moment dat, și sunt compatibili cu probele stocate, medicii le-ar putea folosi pentru a le salva viața.
Pe piața din România sunt mai multe firme care oferă kituri de recoltare și servicii pentru stocarea celulelor. Fiți însă cu băgare de seamă la ceea ce alegeți. Din lipsă de bani, de multe ori suntem tentați să optăm pentru oferta cu prețul cel mai mic, fără a pune în balanță ceea ce ni se oferă, dacă într-adevăr este ce ne trebuie și dacă procedura urmează întocmai cerinţele internaţionale FACT (Fundaţia pentru Acreditare Terapie Celulară) - cea mai prestigioasă autorizaţie europeană în domeniul celulelor stem - şi AABB (Asociaţia Americană a Băncilor de Celule Stem).
Probele de celule stem pot fi utilizate de clinici cu renume în tratamente specifice, cu condiția ca aceste probe să dovedească prin autorizațiile băncilor că au folosit tehnologie, substanțe și proceduri acceptate și dovedite științific. Deși sunt multe bănci de celule stem în Europa, puține dintre ele se pot lăuda cu acreditări specializate, cum sunt AABB, FACT sau GMP.
Când optați pentru un pachet trebuie să vă interesați de absolut toate detaliile. Spre exemplu, chiar și păstrarea temperaturii constante și optime a probelor pe timpul transportului poate face diferența între o probă stocată cu succes sau nu. Spre exemplu, kitul Natality a fost conceput în mod exclusiv pentru CryoSave, având calitatea de a păstra probele recoltate din cordonul ombilical în maximă siguranță, deoarece e folosit un sistem unic de autorăcire.
CryoSave, principala unitate internațională de procesare și criogenare de celule stem și cea mai mare bancă de celule stem din Europa, continuă să își sporească acoperirea forței de reprezentare în toată lumea. Lansarea unui inovator și îmbunătățit kit de recoltare și transport al probelor în România consolidează comunicarea directă cu clienții finali. Există deja multe boli care pot fi tratate prin utilizarea celulelor stem, iar numărul tratamentelor se află în creștere. CryoSave a stocat probe criogenate din peste 70 de țări de pe șase continente, deținând facilități ultra-moderne de depozitare în Belgia, Elveția, Germania, Dubai, Africa de Sud și Portugalia. Oferim produse de calitate celor peste 268.000 de familii care nea-u ales, a declarat Frederic Amar, președintele CryoSave.

Concluzie:
Deși în unele cazuri poate fi considerat un efort financiar foarte mare, gestul de a recolta celule stem poate salva vieți! Poate fi chiar viața dumneavoastră! În plus, pe bebe nu îl afectează în niciun fel!
Ba chiar sunt mulți părinți care decid să facă încă un copil pentru a-i salva viața celui pe care îl au și care este bolnav...

miercuri, 22 octombrie 2014

Purtătorii de stomă nu sunt extratereștri!



După o perioadă de câteva luni, sau ani, purtătorii de stome se consideră persoane normale, ce pot face aproape aceleași activități ca semenii lor. În multe cazuri nici măcar pungile bine lipite de piele, pe care le poartă în permanență, nu le mai amintește de pericolul care cândva le amenința viața. Nu același lucru se poate spune și despre concepția greșită a oamenilor despre acești pacienți. De multe ori din simplă ignoranță, aceștia îi judecă și îi compătimesc, fără să-și dea seama că le fac rău prin comportamentul lor.



Știați că...
Aproximativ zece de mii de români sunt, în acest moment, purtători de stome cutanate, ca urmare a unor boli autoimune sau a unor forme de cancer?


Dacă până la sfârșitul anilor 90 acest domeniu a fost cam neglijat, din anul 2000 CNAS a reabilitat/normalizat situația, iar purtătorii de stome cutanate care au statutul de asigurați le primesc gratuit. Există un plafon de circa 60 de euro pe lună pentru un pacient, sumă care, în general, este suficientă pentru purtătorii de colostome. Poate la ileostome sau la pacienții care vor stome de o calitate mai bună sau conexe (inele, pastă, odorizant etc.) să fie necesar să și le cumpere.
1% din cei 900 de membri ai Asociației Purtătorilor de Stomă Cutanată din România sunt copii și în cazul lor este posibil să fie nevoie de mai multe stome decât oferă gratuit CNAS. De asemenea, salariații care devin pensionari până se clarifică situația și se definitivează dosarul de pensie, pot beneficia de stome din aceste donații.
Pungile de stomă NU se reutilizează! Pacienții români nu sunt astfel într-o situație care ar fi dramtică și ar favoriza infecțiile.


Mic dicționar medical
Colostomă:
Deschidere a colonului la piele pentru a crea un anus artificial;
Ileostomă: Operație prin care se realizează un anus contra naturii la nivelul ileonului (porțiune terminală a intestinului subțire);
Urostomă: Stomă ce ajută la eliminarea urinei.

vineri, 17 octombrie 2014

FIV redus cu 1200 de euro. Vezi la ce clinică...

Începând cu 1 Iulie 2014, Gynera, cea mai premiată clinică din România, a dat startul programului EmbryOne, program permanent de sprijin financiar pentru cuplurile care nu își pot permite fertilizarea in vitro.
În fiecare an, clinica va acoperi 1.200 de euro din costul procedurii FIV pentru un numar de 50 de cupluri cu dosare acceptate (evaluare efectuată în clinică și dovada venitului familial redus). Bugetul pentru acest program ar putea crește în viitorul apropiat, pentru ca tot mai multe cupluri să poată fi ajutate.
Criterii de eligibilitate:
     Vârsta femeii cuprinsă între 24 si 38 de ani
     Indexul de masă corporală al femeii cu valori cuprinse între 19 si 25
     Valoarea AMH > 0,7 ng/ml
     Venituri totale ale cuplului sub 4000 RON net lunar, in anul precedent aplicatiei
     Recomandare pentru FIV de la unul dintre specialiștii Clinicii Gynera

Dosarul trebuie să includă:
     Cerere tip pentru includerea în Programul EmbryOne
     Copie după act de identitate ambii parteneri
     Copie după certificatul de căsătorie /Declaratie in cazul absentei unui partener legal
     Raport medical tip eliberat de specialistul clinicii, cu recomandarea pentru FIV
     Copii ale analizelor din baremul minim pentru FIV, efectuate in Clinica Gynera
     Adeverință de venit de la angajator pentru anul precedent – ambii parteneri
     Adeverință ANAF pentru venituri suplimentare în anul precedent – ambii parteneri 

Procedura de depunere și evaluare a dosarelor:
Depunerea dosarelor se face (începând cu 1 Iunie 2014) la biroul administrativ al clinicii. Evaluarea se va face lunar, în prima săptămână a lunii, de către o comisie compusă din:
     Coordonator program EmbryOne
     Embriolog cu certificare europeana ESHRE
     Asistent medical cu specializare FIV

Fiecare cuplu care a depus un dosar va primi un raspuns scris în termen de 30 de zile. Programarea tratamentului va fi specificată în răspunsul comisiei. După depășirea bugetului anual, dosarele acceptate vor fi înregistrate pe lista de așteptare pentru anul următor, la solicitarea cuplurilor. 

Cei trei pași de urmat:
 1. Consultație Gynera – deschidere dosar medical în clinică, investigații, recomandare FIV
 2. Obținere documente de la angajator și ANAF
 3. Depunere dosar – cerere tip (recepția clinicii sau descărcată online), documente atașate
Pacienții care au deja dosar medical în clinică pot solicita prin email sau telefonic eliberarea raportului medical necesar pentru Programul EmbryOne, fără a mai fi necesară programarea unei consultații.
Mai multe detalii  pe : http://www.gynera.ro/clinica-gynera-lanseaza-programul-embryone/