duminică, 19 iulie 2015

Ati folosit cardul de sanatate?

Cu vreo 2 luni in urma ma intrebam daca mai pot fi consultat fara cardul de sanatate. Ei bine, am fost de cateva ori la medic de atunci si nimeni, nicioadata, nu m-a intrebat macar daca am asa ceva.
Desigur ca il pastrez in permanenta in portofel, pentru orice eventualitate. Am inteles ca daca il pierzi e destul de complicat de recuperat si, ca orice procedura ce are legatura cu statul roman, dureaza.

Nu stiu voi, cei ce ma cititi, ce probleme de sanatate aveti, dar pentru un pacient cu un dosar stufos acest card este binevenit. E ideal ca omul sa nu mai care diplomatul cu hartogaraie dupa el, si sa aiba totul trecut pe card. Desi... pentru asta mai intai trebuie sa gasiti medicul cu rabdare si timp care sa introduca toate datele respective. Din pacate nu o puteti face singuri acasa, chiar daca aveti timp suficient incat sa va plictisiti.

Personal, mie mi se pare util faptul ca as putea trece pe card grupul sangvin si Rh-ul. Cum generatia mea nu are aceste date trecute in buletin, cum se proceda cu ceva vreme in urma, le-am aflat contra cost, de vreo 2 ori chiar, fiindca prima oara atat de bine le-am pus, incat s-au pierdut. Vedeti voi... acesta-i avantajul cardului... dar cum si el poatea fi pierdut, nu ma mai mir cum de le-a venit unora idei de implantare si microcipare. Ha!

Răul de mișcare, tratat fără medicamente


Nu știu pe ce criterii își alege „răul  de mișcare“ victimele , dar un lucru este cert: nu e deloc o plăcere să fii în pielea unui astfel de personaj, dar nici în pielea însoțitorilor de drum, fiindcă ceea ce trebuia să fie de multe ori o excursie relaxantă se transformă într-un coșmar, cu opriri din 5 în 5 minute în care trebuie să-ți exersezi cât poți de bine rolul de infirmier/ă.

Am în familie persoane cu rău de mișcare și știu foarte bine ce spun. Avantajul timpurilor moderne este că, spre deosebire de vremea copiăriei mele, acum există tot felul de pastiluțe ce pot fi luate cu câteva ore înainte de deplasare..., care își fac treaba minunant. Un lucru n-am înțeles însă prea bine: de obicei cam toate persoanele ce au această problemă susțin că dacă sunt ele însele la volanul mașinii sau cel puțin pe locul din dreapta șoferului nu mai au acea stare de rău. Și-atunci vine întrebarea: oare nu-i cumva vreo legătură și cu psihicul?


Chiar dacă este menționat încă din vremea lui Darwin, sindromul răului de transport (cinetozele), nu a fost niciodată luat în serios și cercetat în profunzime. Potrivit fizioterapeutului Ramona Pavel, de la Bio Ortoclinic, răul de transport poate fi vindecat printr-un proces de reeducare vestibulară, total neinvaziv. 

Marius Mândroc, medic obstetrică-ginecologie, despre CEZARIANA

PARTEA a III-a

Din dorința de a scăpa de orele lungi și dureroase de travaliu, multe gravide aleg să nască prin cezariană, în ciuda cicatricilor inestetice, a recuperării mai dificile postoperator sau a comp
licațiilor ce pot apărea. Căci, deși fug de problemele ce pot apărea în timpul metodei clasice, multe femei ignoră faptul că și cezariana are complicații. Doctor Marius Mândroc, medic obstetrică ginecologie la Spitalul CF2 si la Clinica Anima Titan, din București, mi-a spus mai multe despre toate acestea.


„Întotdeauna a existat o indicație relativă sau absolută”
- La un moment dat se vorbea de o lege potrivit căreia gravidele nu mai au voie să facă această intervenție decât dacă prezintă într-adevăr risc, iar restul, care vor să se opereze la „cerere” să plătească. Ce se mai aude de asta?

Marius Mândroc, medic obstetrică-ginecologie, despre CEZARIANA

PARTEA a II-a

Din dorința de a scăpa de orele lungi și dureroase de travaliu, multe gravide aleg să nască prin cezariană, în ciuda cicatricilor inestetice, a recuperării mai dificile postoperator sau a complicațiilor ce pot apărea. Căci, deși fug de problemele ce pot apărea în timpul metodei clasice, multe femei ignoră faptul că și cezariana are complicații. Doctor Marius Mândroc, medic obstetrică ginecologie la Spitalul CF2 si la Clinica Anima Titan, din București, mi-a spus mai multe despre toate acestea.
 
„Femeile, speriate de timpul lung al travaliului”
- Mi-ați vorbit data trecută despre dezavantajele acestei intervenții. 
Totuși, sunt și avantaje ce merită amintite, altfel nu ar apela nici medicii, nici pacientele la tăietură, în locul nașterii pe cale naturală.
- Femeile optează pentru cezariană fiindcă sunt speriate de durerea şi timpul lung al travaliului (ce depășește uneori chiar şi 20 de ore ). E adevărat, întrucât sunt bărbat obstetrician, ci nu femeie, nu pot compara o durere viscerală sau somatică pe care corpul meu o poate suferi, la un moment dat în viaţă,cu durerea dată de o naştere. Totuși, studiile au dovedit (iar acest lucru este simțit de paciente pe pielea lor) că naşterea prin operaţie de cezariană scuteşte viitoarea mămică de durerea prvocată de travaliu, dar și de rupturile necontrolate de canal vaginal sau chiar controlate (prin tranşă de epiziotomie), de pierderile de urină la strănut/tuse/efort și, mai rău,de rupturile anale, de pierderi de materii fecal; apariţia de hemoroizi; coborârea organelor genitale ca urmare a rupturilor musculare/structurilor de rezistenţă survenite în timpul efortului de împingere din travaliu: vezica urinară (cistocel), uter (prolaps). Avantajele naşterii naturale sunt mult mai multe, însă întotdeauna medicul trebuie să aleagă împreună cu pacienta punând în balanță riscurile și beneficiile.

„E greu de verificat cicatricea uterină”
- În popor circulă tot felul de mituri: dacă prima oară ai născut prin cezariană, a doua oară nu poţi naşte natural, sau invers... E adevărat? Care sunt explicaţiile?

Marius Mândroc, medic obstetrică-ginecologie, despre CEZARIANA


PARTEA I

Din dorința de a scăpa de orele lungi și dureroase de travaliu, multe gravide aleg să nască prin cezariană, în ciuda cicatricilor inestetice, a recuperării mai dificile postoperator sau a comp
licațiilor ce pot apărea. Căci, deși fug de problemele ce pot apărea în timpul metodei clasice, multe femei ignoră faptul că și cezariana are complicații. Doctor Marius Mândroc, medic obstetrică ginecologie la Spitalul CF2, din București, mi-a spus mai multe despre toate acestea.

 „Durere postoperatorie de lungă durată”
-Domnule doctor, care sunt avantajele şi dezavantajele naşterii prin cezariană pentru mamă?
- Indiferent că nasc natural sau prin cezariană,multe femei rămân cu regretul că nu au ales varianta corectă, gândindu-se că poate ar fi suferit mai puțin dacă ar fi făcut invers.E adevărat că astăzi tindem spre creşterea numărului de operaţii cezariene. Însă fiind o intervenţie chirurgicală majoră,statistic vorbind,şi numărul complicaţiilor este în creştere. E vorba de probleme legate de anestezie, complicaţii infecţioase, hemoragice, embolii amniotice (din fericire rare), leziuni de intestin, vezică urinară sau ureter...
-Fătul are de suferit în vreun fel?

Doctor Marius Mandroc, despre cancerul de ovar

Cancerul de ovar reprezintă invadarea celulelor maligne şi extinderea ţesutului neoplazic de la ovar la celelalte organe în stadiile avansate de boală. În România, cancerul de ovar ocupă locul cinci după cel de sân, cancerul de col uterin, colorectal şi pulmonar, dar cu agresivitate redutabilă, ceea ce-l face una dintre principalele cauze de mortalitate dintre neoplaziile la femei.
Doctor Marius Mandroc (foto), medic specialist obstetrică-ginecologie la Spitalul CF 2 si Clinica Anima Titan mi-a explicat cum poate fi recunoscută şi diagnosticată boala în stadiu incipient, dar şi în ce constă tratamentul.

„Incidenţa maximă se află între 40 şi 65 de ani”- Care este vârsta la care cancerul ovarian e cel mai frecvent întâlnit?- Incidenţa maximă a cancerului de ovar se află între 40 şi 65 de ani, în special la femeile ajunse la menopauză, iar dintre teoriile declanşării procesului malign ar fi dereglările hormonale ce apar la această perioadă de vârstă.
- Ce-mi puteţi spune despre diagnosticarea acestuia?- Peste 70% din cancerele de ovar sunt diagnosticate tardiv, în stadiile III şi IV. Procentul supravieţuitoarelor peste cinci ani se situează la 35% pentru toate stadiile, dar, cu o depistare precoce şi un tratament agresiv, acestea pot trece cu mult peste această rată de supravieţuire. Ovarul reprezintă rodul unei mari varietăţi de procese maligne, peste 40 de forme diferite de cancer. Ovarul este format din trei tipuri de ţesut: ţesut epitelial germinal, ţesut stromal gonadal, ţesut mezenchinal. Peste 90% dintre neoplaziile ovarului sunt de tip epitelial, iar dintre acestea, cel mai frecvent este chistadenocarcinomul seros.
- Dintre cauze şi factorii de risc ce trebuie să menţionăm?- În etiologia cancerului de ovar sunt implicaţi mai mulţi factori favorizanţi şi de risc: vârsta, menstruaţia precoce, dismenoreea sau cicluri menstruale abundente, factori familiali, antecedente de cancer mamar, boli infecto-contagioase în copilărie, incidenţa crescută la persoanele cu grupă sangvină AII şi expunerea la talc, azbest. În plus, vârsta între 40 şi 65 de ani reprezintă unul dintre factorii de risc, din cauza stadiilor avansate de boală în care sunt diagnosticate pacientele aflate la menopauză. Mai poate fi vorba despre disfuncţii ovariene, dar şi despre instalarea tardivă a menopauzei, sterilitatea, nuliparitatea, prima sarcină la vârstă înaintată, mernarha precoce, terapia hormonală de substituţie sau sindromul ovarelor polichistice. Rol controversat şi în studiu în etiologia neoplasmului ovarian îl mai au: endometrioza, contracararea bolilor infecto-contagioase, dieta alimentară bogată în lactoză. Există şi câţiva factori protectori: multiparitatea, contracepţia orală, histerectomia cu anexectomia bilaterală, ovarectomia.

„Risc mai mare pentru femeile cu neoplasm mamar”

... pagina urmatoare ...

Doctori buni


Vasile Cerempei, medic primar urologie (I. C. Fundeni)
Marius Mandroc, specialist obstetrica ginecologie (Spital CF 2, clinica Anima Titan, etc.)
Laurentiu Luca, medic internist (Clinica Puls, Spital Fundeni)
Vasile Druta, medic primar ortopedie traumatologie (Coloana Medicala)
Valentina Uscatescu, medic primar, cercetator stiintific grad I, doctor in stiinte medicale LABORATORUL DE HEMOSTAZA SI FIBRINOLIZA (I. C. Fundeni)