vineri, 22 iulie 2016

Histeroscopia, investigatie a uterului

Unele femei nu au ajuns niciodata la medic, desi au nascut acasa cate 3, 4 sau 10 copii. Altele s-au oprit la ginecolog doar pentru un control de rutina, pe care l-au gasit oricum neconfortabil. Si, din pacate, mai este si categoria celor care au apucat pe lungul si anevoiosul drum al investigatiilor aparent fara sfarsit..., consumatoare de bani, timp si mai ales energie.
Mai devreme sau mai tarziu, multe dintre femeile prezentate in cea din urma categorie ajung sa fie supuse unei investigatii numita histeroscopie, despre care multi dintre voi cu siguranta nici macar nu ati auzit pana acum.
Ei bine, histeroscopia este o analiza prin care poate fi vizualizata cavitatea uterina in interior. A nu se confunda cu Laparoscopia exploratorie, care vede uterul si celelalte organe ale aparatului reproducator (trompe, ovare) din exterior.
De ce e nevoie de o astfel de analiza?
Ea poate fi recomadata  fie in cazul unei probleme de sanatate, fie in cazul in care exista probleme de concepere.
In principiu analiza este exploratorie, deci medicul porneste de la premiza ca poate gasi ceva sau poate sa nu gaseasca nimic suspect in interiorul uterului. Insa in cazul in care depisteaza o problema de obicei intervine pe loc, pentru a nu supune pacienta la o noua interventie ulterior.
Pregatirea pentru histeroscopie
Medicul care va programeaza la o astfel de analiza va va spune in ce anume consta pregatirea. De obicei se recomanda repaus sexual timp de 2 saptamani pana la ziua interventiei. Uneori medicii mai dau "derogare" de la aceasta regula, in sensul ca va pot lasa sa aveti contact sexual cu prezervativ pana la 3 zile inainte de ziua interventiei. In ceea ce priveste medicamentele, medicul va poate recomanda sa luati pastille atat in ziua interventiei, cat si cu o zi inainte.
Momentul propice pentru histeroscopie
Imediat dupa finalizarea menstruatiei. Principalul motiv este reprezentat de probabilitatea unei sarcini. Chiar daca sunt femei care nu au ramas insarcinate niciodata, in timpul investigatiei pot fi depistate probleme care vor fi rezolvate, ceea ce ar face posibila implantarea embrionului, insa terenul fiind proaspat "curatat" sarcina e posibil sa fie cu probleme, asa ca majoritatea medicilor prefera sa efectueze investigatia in primele zile dupa menstruatie.
Procedura in sine
In functie de suspiciunile medicului, investigatia poate fi efectuata cu anestezie totala sau locala. Anestezia totala e aleasa de obicei cand medicul stie ca are de intervenit mai mult (se scoate un polip, un fibrom, se indeparteaza sinechii uterine, etc). Insa si investigatia cu anestezie locala se poate solda cu o usoara "curatenie" locala, sau se poate transforma uneori in anestezie generala (cazuri mai rare. De obicei medicii recomanda o a doua histeroscopie in care sa se intervina, mai ales daca pacienta a mancat dimineata si anestezia totala este cu riscuri).
In cazul investigatiei efectuata cu anestezie locala, durerea poate fi absenta, sau nu. Sunt situatii in care pacienta nu doar simte ca se lucreaza in interior, ci simte si durere, uneori la un nivel destul de ridicat.
Imi place sa cred ca am un grad al suportabilitatii durerii destul de ridicat. Si, totusi, in cazul histeroscopiei am cedat. Medicul a fost nevoit sa imi faca anestezic suplimentar pentru a continua sa lucreze. Asistenta incerca sa ma linisteasca, spunandu-mi ca nu ar trebui sa doara mai rau decat la menstruatie. Am incercat sa ii explic ca uneori si la menstruatie am dureri atat de mari, dar cele de la histeroscopie sunt mult peste, motiv pentru care nici nu pot sta linistita si incep sa ma tot misc. Medicul, foarte calm, incearca si el sa vina cu lamuriri suplimentare, explicandu-mi cat se poate de clar: "Daca va miscati, e posibil sa peforez uterul!" Cred ca parerile mele de rau l-au induiosat, fiindca a asteptat pret de cateva minute, pana anestezia  si-a facut efectul mai bine. Dupa aprobarea mea, procesul a continuat, dar nu total lipsit de durere. Am simtit ca nu mai doare nimic abia cand au fost indepartate toate intrumentele acelea inspaimantatoare (care uneori pot salva vieti), iar eu am coborat de pe masa.
Recuperare
Toata perioada interventiei am avut montata o perfuzie, care s-a terminat la vreo 2 ore dupa finalizarea analizei, timp in care am stat cuminte in salon, intinsa pe pat, si am putut primi vizita sotului meu. Eram fericita ca s-a terminat cosmarul  si ca este totul bine, dar nu-mi puteam scoate din minte un lucru. Documentandu-ma referitor la investigatie, am realizat ca procedura e destul de asemenatoare cu ceea ce se intampla in cazul unui avort (desi acolo nu stiu daca sunt folosite atatea instrumente), adica e curatata partea din uter unde este implantat embrionul. Si ma intreb incontinuu de atunci: cat de bolnav (psihic, nu fizic) sa fii sa faci asa ceva la cerere?! Cum sa suporti atata durere, atat chin din proprie initiativa?! Refuzi dreptul la viata unui suflet care isi doreste sa vina pe lume si iti condamni propriul suflet la intuneric...
NB. Externarea se face in jurul pranzului, cu recomandari de repaus sexual si fizic timp de 2 saptamani si cateva medicamente, pentru a preveni aparitia eventualelor infectii, investigatia fiind una invaziva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu