vineri, 26 august 2016

Atenție! Turele de noapte cresc riscul îmbolnăvirii de cancer

Banii n-aduc fericirea, dar totuși fără ei supraviețuirea în condiții optime este aproape imposibilă. Pentru obținerea unui venit stabil, oamenii trebuie să muncească, iar cu cât au mai multe calificări și noroc cu atât pot câștiga mai mult. Pentru un salariu decent, unii lucrează 8 ore pe zi, de luni până vineri, în schimb alții fac ore suplimentare, își desfășoară activitatea în condiții grele sau chiar noaptea. Mulți sunt atrași de sporuri, însă nu știu că, în timp, sunt expuși la numeroase riscuri. Spre exemplu, oamenii de știință au demonstrat că munca de noapte desfășurată ani la rând poate duce la diverse tipuri de cancer.

Lipsa activităților, la fel de dăunătoare precum lucrul în exces
E binecunoscut faptul că la început de săptămână sau de zi angajații muncesc mai cu spor decât la finalul zilei/săptămânii. Iar cercetătorii au demonstrat că munca îndelungată, de luni până vineri, este obositoare indiferent de vârstă. În cadrul unui studiu realizat de cercetătorii din Australia, pe 6.500 de angajați, a fost confirmat faptul că abilitățile mentale au fost utilizate la un nivel înalt în primele zile ale săptămânii, munca din zilele următoare fiind asociată cu declinul inteligenței și al memoriei.
De asemenea, o altă concluzie la care au ajuns cercetătorii, în urma a trei categorii de investigații efectuate persoanelor peste 40 de ani (teste de memorie, teste de citire și teste pentru determinarea capacității perceptive) a fost aceea că nivelul cognitiv scade după o anumită vârstă. Însă soluția nu este să renunțe de tot la muncă, fiindcă lipsa activităților de orice tip este la fel de dăunătoare precum lucrul în exces. Potrivit specialiștilor, pentru a avea în continuare abilități cognitive crescute, persoanele mai în vârstă trebuie să lucreze între maxim 25 și 30 de ore pe săptămână, arată cercetătorul Colin McKenzie, reprezentantul Universității Kelo, din Japponia.

Stresul deteriorează funcțiile cognitive
Cercetătorii au mai menționat că munca stimulează celulele din creier, însă aceasta trebuie făcută cu limită și din plăcere. Stresul asociat cu activitatea fizică și psihică poate afecta beneficiile muncii, potrivit specialistului. Pe de altă parte, potrivit cercetătorilor programul prelungit, stresul și lipsa somnului contribuie la scăderea performanțelor. "De zeci de ani se cunosc efectele stresului asupra funcțiilor cognitive, iar stresul prezent pe o perioadă lungă de timp poate cauza distrugerea neuronilor. Același efect îl are și lipsa somnului. Mai mult, studiile au arătat că substanța albă din creier se poate schimba drastic după o noapte nedormită", afirmă cercetătorii. Așadar, specialiștii au fost demonstrat că, pe măsură ce înaintează în vârstă, oamenii ar trebui să lucreze mai puțin pentru a da același randament ca în tinerețe, potrivit Science Alert.
Spre exemplu, Suedia a ținut cont de acest aspect, și în timp ce în alte țări dezvoltate vârsta de pensionare a crescut, în această țară Suedia a fost adoptat un program de muncă de maximum șase ore pe zi, pentru a obține cele mai bune performanțe din partea angajaților.

Evitați expunerea la lumina artificială
Dacă oamenii de știință japonezi au pus accent pe scăderea performanțelor, cercetătorii americani au demonstrat că munca pe timpul nopții poate crește chiar riscul îmbolnăvirii de cancer. Potrivit specialiștilor de la Universitatea Tulane din New Orleans, citați de LaStampa.it, acest lucru este mai des întâlnit în rândul femeilor. Potrivit studiului realizat de cercetătorii americani, expunerea la lumina artificială a nopții diminuează nivelul unui hormon în măsură să prevină sau să combată cancerul. Specialiștii au realizat studiul pe șoareci cu ajutorul unei camere speciale, numite photoperiodic. În urma experimentului echipa de cercetăritori a demonstrat că atât exunerea la lumină, cât și intensitatea acesteia diminuează dramatic producția de melatonină, un hormon produs de glanda pineală pe parcursul nopții, lucru care duce la creșterea celulelor tumorale ale cancerului la sân. Profesorul David Blask - coordonatorul studiului a studiat raportul dintre melatonină și cancerul de sân încă din anii 80, în urma acestui studiu subliniind faptul că acest hormon reglează ritumurile circadiene, inclusiv ritmul somn-veghe și are proprietăți importante anti-cancer.

Produsele bogate în triptofan cresc nivelul melatoninei
Dacă sunteți nevoit să lucrați pe timp de noapte, e bine să luați măsuri pentru a crește nivelul de melatonină din corp și a preveni îmbolnăvirea de cancer. În primul rând asiguraţi-vă o expunere mai mare la lumină naturală în cursul zilei. Lumina exterioară este mult mai intensă decât lumina artificială. În zilele în care nu munciți de noate încercați să mergeți la culcare cât mai devreme, pentru a profita de întunericul din timpul nopţii, şi să vă treziți devreme.
Alte obiceiuri care măresc producţia de melatonină sunt: consumul de alimente bogate în melatonină, triptofan şi vitamina B12 (precum: lapte, creveţi, brânză, peşte, curcan, pui, ouă, boabe de soia, alune, banane şi curmale), evitarea carenţei de calciu (precum brânza, sărdine, somon sau verdețuri închise la culoare), restricţia alimentară în general și postul - în special seara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu