joi, 13 octombrie 2016

Aflati cum va puteti face acasa analizele medicale

In conditiile in care tot mai multi romani amana efectuarea analizelor uzuale sub pretext ca  „nu au timp de pierdut sa stea la coada”, iar incidenta bolilor grave este din ce in ce mai mare, specialistii trag un nou semnal de alarma cu privire la preventie. Insa exista o veste buna pentru romanii care nu sunt prieteni cu doctorii. O companie medicala din Germania, cu o experienta de peste 190 de ani in domeniu, a lansat in Romania opt teste extrem de importante pe care oamenii le pot face in confortul propriei case. Se pot testa singuri pentru a afla daca au colesterolul crescut, daca sunt alergici, anemici, intoleranti la gluten sau daca au Helicobacter pylori si se vor adresa medicului doar daca rezultatele testelor indica acest lucru.

"Testele au acuratete medicala de peste 94%"

Cele opt teste din portofoliul proaspat lansat au rolul de a promova o atitudine proactiva in ceea ce priveste starea de sanatate si vizita la medicul specialist, pentru a identifica din timp potentialii factori de risc. Romanii preocupati de sanatatea lor isi vor putea monitoriza regulat starea de sanatate, identificandu-si problemele de sanatate inca de la primele simptome. Daca deficienta de fier poate afecta sistemul imunitar, diagnosticarea acesteia inca de la primele semne poate duce la evitarea anemiei. Acesta este doar un caz in care un test rapid si sigur ar putea impiedica instalarea unor probleme de sanatate serioase. ”Testele Veroval au o acuratete medicala de peste 94%”, declara specialistii.

Rezultatele testelor apar intre 1 si 30 de minute, iar in cazul in care acesta este pozitiv este recomandata vizita la medicul specialist. ”Testele nu sunt dureroase. In cazul unora este necesara o intepatura mica, pentru obtinerea unei picaturi de sange. Aceasta se face in deget, cu un dispozitiv ce nu lasa sa se vada decat varful acului, care e foarte mic. Insa mai sunt si teste pentru care nu e nevoie nici macar de aceasta picatura de sange”, dezvaluie reprezentantii Agentiei ”Deci se poate”. Potrivit acestora, testele costa intre 30-80 lei, cu excepsia celui de fertilitate masculina, care are pretul de 100 de lei (oricum mai ieftin decat analizele facute in clinici). "E o cheltuiala in plus, dar un instrument foarte util pentru cei care au bani si nu au timp la dispozitie sa mearga la medic", mai spun reprezentantii Agentiei de Comunicare, care recomanda totusi vizita la medic in cazul unui rezultat pozitiv".

Aflati daca aveti risc pentru bolile intestinale
Iata care sunt cele opt teste pe care le puteti face acasa:
Testul de depistare a alergiilor la par de pisica, polen de iarba si acarieni se adreseaza persoanelor care prezinta simptomele tipice alergiilor (stranut, nas infundat sau ochi iritati), dar nu stiu cu exactitate la ce anume sunt alergice. Testul se face prin analiza unei picaturi de sange, iar rezultatul acestuia este gata in 30 de minute.
Testul pentru preventia bolilor intestinale se adreseaza mai ales persoanelor cu varsta de peste 45 de ani. Acest test ajuta la depistrea sangerarilor oculte din scaun, care pot semnala chiar si incipienta cancerului colorectal. Pentru acest test este nevoie de o proba din scaun. Rezultatele pot fi citite in cinci minute.

In caz de oboseala frecventa faceti proba carentei de fier
Testul pentru determinarea nivelului ridicat de colesterol este mai ales recomandat persoanelor cu varsta de peste 35 de ani, dar si femeilor care au luat anticonceptionale pentru mai mult timp, precum si fumatorilor. Utilizand kitul pentru autotestare “Colesterol” se poate afla, rapid si sigur, daca nivelul colesterolului este normal sau nu, caz in care este necesara schimbarea stilului de viata si a dietei. Testul presupune prelevarea unei probe de sange, iar rezultatul este gata in trei minute.
Testul pentru confirmarea carentei de fier se adreseaza mai degraba persoanelor care prezinta simptomele tipice: oboseala frecventa, paloarea sau durerile de cap. In cazul in care testul confirma lipsa fierului din organism, specialistii recomanda vizita la medic, care va putea prescrie, pe baza rezultatului testului si a consultatiei, tratamentul potrivit. Pentru acest test este nevoie de prelevarea unei picaturi de sange, iar rezultatul poate fi citit in zece minute.

Testul pentru infectiile tractului urinar confirma prezenta leucocitelor, a nitritilor si a proteinelor si este recomandat persoanelor care prezinta arsuri usoare la urinare sau dureri abdominale. Aceste simptome sunt deseori confundate cu o iritatie temporara a vezicii urinare. Proba clarifica rapid si sigur daca este intr-adevar vorba despre o iritatie sau sunt semne ale substantelor asociate tipic cu o infectie. Testul necesita o proba de urina, iar rezultatele sunt gata intr-un minut.

Se poate verifica si fertilitatea masculina
Testul pentru depistarea intolerantei la gluten este de interes celor care prezinta tulburari gastrointestinale frecvente (balonare, diaree), fara o cauza evidenta. Acesta ajuta la asocierea acestora cu intoleranta la gluten. Daca, insa, testul este negativ, este importanta investigarea altor posibile cauze, intrucat aparitia constanta a disconfortului poate semnala probleme mai grave. Testul se face printr-o proba de sange, rezultatul fiind gata in zece minute.
Testul de fertilitate masculina este un instrument eficient pentru cuplurile care incearca sa conceapa un copil si se confrunta cu probleme in acest sens. Acesta evidentiaza daca lichidul seminal contine suficienti spermatozoizi pentru conceptie. Acest test necesita o mostra de sperma, iar durata de testare este de sapte minute.


Testul pentru preventia afectiunilor stomacale, care evidentiaza daca organismul este purtator al bacteriei Helicobacter pylori, se adreseaza tuturor oamenilor care isi doresc sa-si mentina sanatatea organismului sub control. Testul Veroval este cel mai rapid si eficient mijloc prin care romanii pot afla daca sunt sau nu purtatori ai bacteriei Helicobacter pylori. Testul se face prin analiza unei picaturi de sange, iar rezultatul poate fi citit in zece minute. Potrivit doctor Ioana Tudor, medic internist la Spitalul Coltea si asistent universitar: "Helicobacter pylori este un microorganism ubicuitar care afecteaza aproximativ jumatate din populatia globului. Cu toate acestea, nu se cunoaste inca incidenta in Romania. Se transmite pe cale orala sau fecal-orala (de la parinti la copii, intre copii, prin mainile murdare etc). Poate aparea la orice varsta, insa este probabil ca infectia sa se dobindeasca in copilarie. Testele nu scad incidenta bolii, dar ajuta la identificarea problemei din timp, mai ales ca majoritatea cazurilor sunt asimptomatice. Simptomele sunt nespecifice: greata, varsaturi, balonare, dureri de burta nespecifice".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu