joi, 13 octombrie 2016

Cand visurile iti pun viata in pericol vs Hiperstimularea ovariana, asociata cu decesul

Lucrurile ar trebui sa fie simple, si totusi soarta se incapataneaza uneori sa le faca atat de complicate... Daca la unii copiii apar pe neasteptate, din joaca sau din iresponsabilitate, altii muncesc din greu pentru ai avea si chiar isi pun viata in pericol.
Medicina a evoluat mult si se gaseste o solutie pentru aproape orice problema. Insa putini dintre voi stiu ca fiecare pastila pe care o luati pentru a trata un simptom cauzeaza alta problema, si tot asa. Practic intrati intr-un cerc vicios din care se iese cu greu.

In ultimii ani s-a vorbit mult despre copiii facuti in eprubeta. Pentru necunoscatori, desi suntem in mileniul al 3-lea, acesta poate parea inca un lucru ciudat. Mentalitatea romanilor se schimba greu si... niciunul dintre noi nu cred ca are putere sa se lupte cu asta. Adevarul este ca, pana nu te lovesti cu capul de perete, nu prea stii cu adevarat din ce e facut acesta, daca e din beton sau dintr-un simplu rigips.
Dupa ce m-am documentat foarte mult pe subiect si am reusit sa imi fac cat de cat ordine in idei am ajuns la urmatoarea concluzie: ingredientele sunt aceleasi, difera doar modul de preparare a aluatului. E ca atunci cand framanti paine cu mana, la gura sobei, sau cand puneti ingredientele intr-un aparat special si face el treaba pentru voi. In ambele situatii se foloseste faina, drojdie, apa si sare si painea iese gustoasa si rumena. Inchizand paranteza, romanii carcotasi, care critica masinile de facut painte, nu au habar ca gospodinele acorda acestora o atentie la fel de mare si ca, in plus, consuma mai multa energie si timp decat in cazul clasic.
Cam ceva de genul se intampla si cu copiii obtinuti prin metodele de reproducere umana asistata. Provin din aceeasi parinti, doar ca acestia primesc putin ajutor la framantat/dospit. Si, din pacate, pana sa isi vada visul cu ochii cuplul este supus la tot felul de incercari si provocari. Una dintre acestea poate fi hiperstimularea ovariana la viitoarea gravida, care poate evolua catre ascita si chiar... deces. Nu stiu de ce am o vaga impresie ca nici macar doamnele care fac FIV nu au habar de acest lucru pana nu sunt puse in fata faptului implinit. Am citit atata despre aceasta procedura si constat cu tristete ca pe forumurile cu aspirante la statutul de gravide sunt multi care nu prea au habar despre ceea ce se intampla. Dupa punctie/ embriotransfer se fac zeci de postari in care se vorbeste despre stari de greata, voma si sani umflati, care sunt puse adesea doar pe seama administrarii de progesteron, in loc sa se acorde atentie la balonari, la cantitatea de urina si alte aspecte de acest gen, care le pot da de banuit ca au acumulat lichid in burta, plamani, etc.
Inteleg dorinta de a fi parinte, dar si dorinta de a fi... pur si simplu. Asadar,  nu uitati sa cereti medicului toate detaliile referitor la hiperstimularea ovariana, cum o puteti evita si sa va invete sa recunoasteti simptomele din timp. Tratamentul este destul de agresiv (perfuzii, anestezie generala cu extractia lichidului acumulat in abdomen...) si boala poate fi fatal. Cu credinta, visurile se vor implini. Insa nu va lasati dusi de val si nu va puneti viata in pericol!
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu