joi, 15 decembrie 2016

10% dintre româncele de la țară au cancer de sân și nu știu?!

Ești femeie și locuiești la țară? Mergi de urgență la medic și asigură-te că nu te numeri printre pacientele cu cancer de sân. 10% dintre româncele care stau în mediul rural ar putea avea boala fără să știe, motiv pentru care reprezentanții Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), Alianței Pacienților Cronici din România și Societății Studenților de Medicină din București atrag atenția cu privire la necesitatea unui program național de screening.
Pentru al treilea an consecutiv, FABC a organizat caravana "Nu am făcut destul", în cadrul căreia (în perioada 15 octombrie-15 decembrie) femei din opt județe ale țării au beneficiat de testări gratuite. De asemenea, rolul campaniei este și acela de a disemina informațiile cu privire la boală (simptome, metode de diagnostic, tratament și prevenție). Iar rezultatele campaniei evidențiază încă o dată cât
de important este să se înființeze un program de screening național pentru cancerul la sân. „În strainatate, programele naționale de screening sunt o normalitate. Noi credem că e timpul să acceptăm că dreptul la sănătate chiar este un drept universal. Iar un program de screening pentru toate femeile cu vârsta cuprinsă între 24 și 64 de ani, realizat în concordanță cu recomandările europene, ar fi esențial în acest sens”, a declarat Cezar Irimia, președintele FABC, în cadrul unei conferințe de presă organizată pe această temă de Agenția "Deci se poate".
 
Rezultatele caravanei din acest an:
•          - 1.129 de femei testate,
•          - aproximativ 14% au fost depistate cu diverse probleme ale sânilor. Potrivit observațiilor medicilor, cele mai frecvente modificări ale sânilor sunt: prezența formațiunilor palpabile, uneori chiar de 4 centimetri, dureroase sau nedureroase, precum și retractarea mameloanelor sau secrețiile mamelonare.
•          - 78% dintre femeile examinate nu își făcuseră anterior niciun control medical al sânilor.
•          - doar 6% din cele 1.129 de femei examinate au un istoric de cancer de sân în familie.
•          - 3% dintre cele cu probleme la sâni nu au împlinit 40 de ani.
•          - 25 de femei sunt diagnosticate zilnic în țara noastră cu acest tip de cancer.
•          - 36% din cazurile diagnosticate se soldează cu deces, față de 29% cât este procentul mortalității prin cancer mamar la nivel mondial.
 
De reținut!
•          Cancerul de sân afectează femei din ce în ce mai tinere.
•          Apariția unui nodul nu înseamnă neapărat cancer, dar problema trebuie investigată.
•          Autoexaminarea regulată a sânilor trebuie să facă parte din rutina oricărei femei.
•          Multe persoane cu cancer de sân nu prezintă niciun simptom.
 
Cum prevenim:

•          Autoexaminarea lunară a sânilor, în fața oglinzii, în prima săptamână după apariția ciclului menstrual. Mergeți la medic dacă găsiți: noduli, denivelări, modificări de formă, culoare sau simetrie, plieri, mameloane întoarse înauntru, secreții.
•          După vârsta de 40 de ani mergeți obligatoriu la medic pentru control o dată pe an. E important să efectuați și o mamografie.
 
Alte detalii despre cancerul de sân și despre campania națională de informare cu privire la acesta găsiți și pe www.invingemcancerul.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu