miercuri, 30 martie 2016

Acad. Prof. Dr. Ionel Sinescu:

 "Toti barbatii care ar ajunge la varsta de 120 de ani ar suferi de cancer prostatic"


Potrivit specialistilor, cancerul de prostata pare a fi apanajul varstnicilor. Si, totusi, sunt si barbati care sufera de aceasta boala inca de la 40-50 de ani, cand sunt inca in campul muncii si mai au multe planuri de realizat.

Pentru a preintampina astfel de situatii, e necesar sa va adresati medicului imediat ce observati ca apar primele probleme legate de urinare, fiindca poate fi o banala infectie, dar poate fi si o afectiune usoara a prostatei sau chiar cancer.
Iata ce declara zilele trecute Acad. Prof. Dr Ioanel Sinescu, presedintele Asociatiei Romane de Urologie, in cadrul conferintei cu titlul "O noua speranta pentru pacientii romani cu cancer deprostata":

Consumul excesiv de carne rosie versus cancerul de prostata


Am auzit multe femei plangandu-se ca sunt condamnate sa sufere lunar de dureri menstruale, ca trebuie sa duca greutatea sarcinii vreme de 9 luni, ca vecina de palier este diagnosticata cu cancer de san/uterin si se tem ca maine-poimaine sa nu primeasca si ele o astfel de veste trista; ca femeile au mult de suferit si ca mai bine ar fi fost daca s-ar fi nascut barbati...

De fapt, oamenii au tendinta sa se autovictimizeze, in loc sa faca ceva util pentru a le fi mai bine. Cu siguranta aceste femei despre care va vorbesc nu stiu ca si barbatii au problemele lor, doar ca sunt mai orgoliosi, sunt prea mandri de ei pentru a recunoaste, motiv pentru care de multe ori se prezinta la medic cand este prea tarziu.

Asadar, aveti grija de barbatii din viata voastra si trimiteti-i la medic daca prezinta simptome precum: urinarea frecventa, dificultati la inceputul urinarii, trezitul in timpul noptii pentru a merge la baie sau senzatia ca trebuie sa urineze mai des.

Statisticile prezentate la conferinta de presa: "O noua speranta pentru pacientii romani cu cancer de prostata" sunt infioratoare.

De ce sa vizionati “Hades si Persefona, o legenda despre tenebre si lumina”

Cand avem la indemana internetul si atatea jocuri pe tableta si telefonul mobil, ramane foarte putin timp pentru lectura, chiar daca e vorba de povesti captivante, ca cele prezentate in cartea Legendele Olimpului. Pentru a nu ramane insa complet pe dinafara cu privire la subiectele interesante pe care le trateaza aceasta, puteti citi fragmente in mediul online sau sa vizionati, pentru inceput, spectacolul-eveniment “Hades si Persefona, o legenda despre tenebre si lumina”.

Evenimentul va avea loc la 5 aprilie, ora 19.00, la Teatrul National de Opera si Balet “Oleg Danovski”, din Constanta.

Participa la spectacol (25 lei) si ajuta un copil sa mearga la cursuri

In conditiile in care presa (in special cea televizata) promoveaza aproape in exclusivitate non-valorile, amintindu-si rar de sectiunea cultura, evenimentele organizate pe aceasta tema, desi sunt rare, nu pot decat sa ma bucure.

Un astfel de eveniment, care nu este doar cultural, ci si caritabil, va avea loc la 5 aprilie 2016 (ora 19.00), la Teatrul National de Opera si Balet “Oleg Danovski”, din Constanta.
Spectacolul Hades si Persefona, o legenda despre tenebre si lumina”, este organizat de Facultatea de arte din cadrul Universitatii “Ovidius”, in parteneriat cu Asociatia “Constanta mai frumoasa”.

Organizatie non-guvernamentala, apolitica si non-profit, Asociatia "Constanta mai Frumoasa", infiintata in anul 2015, are ca obiectiv principal romovarea culturii, istoriei, artei, traditiilor, sportului si turismului din judet, plus derularea unor activitati de educatie culturala si moral-civica in comunitate. Mai mult, Asociatia isi propune organizarea unor evenimente pe temele respective, precum si derularea unor proiecte pentru protectia minoritatilor si copiilor, persoanelor defavorizate si marginalizate.

marți, 29 martie 2016

"La trenulete" berea vine in ultimul vagon

In Bucuresti sunt multe localuri dragute, dar din pacate prea putine starnesc si entuziasmul copiilor si ii determina sa stea cuminti, astfel ca parintii sa poata vorbi linistiti cu prietenii. La recomandarea unui coleg, am incercat un local foarte simpatic, unde comanda si nota de plata se dau "in joaca", iar berea si sucul sunt trimise la masa cu trenul, de obicei in ultimul vagon.
Nu este o gluma.

Pe masa  se gasesc carti micute si colorate, ca de joc. Le "amesteci" rapid, ii dai jucatorului din dreapta o mana, sa-si aleaga ceva, apoi va pregatiti sa dati comanda. Inainte de a apasa pe butonul verde, pentru a chema locomotiva, nu uitati sa perforati cartea de joc in dreptul produsului ales, bifand cu aceasta ocazie si cantitatea.

vineri, 25 martie 2016

Infectia cu E-coli si urinarea frecventa

Ati inceput sa va treziti peste noapte pentru a merge la toaleta, iar ziua simtiti ca nu mai rezistati daca nu ajungeti mai repede la baie?! Ar fi cazul sa va ganditi sa faceti o urocultura (se recolteaza intr-un recipient steril a doua urina de dimineata, de la jumatatea jetului).
Infectiile tractului urinar sunt mai frecvente in special la femei, statisticile arata ca 1 din 5 doamne se confrunta cu o astfel de problema.

Infectia urinara se produce cand microorganismele (de obicei bacterii din tractul digestiv) ajung la capatul uretrei (un tub fin prin care urina din vezica este eliminata in afara organismului) si aici incep sa se multiplice.

Cele mai multe dintre infectiile urinare sunt cauzate de germenul Escherichia coli (E. coli), care traieste in mod normal in tractul intestinal al omului.

marți, 22 martie 2016

Intreaba-l pe Doctor Oz ce vrei tu! Pe 25 mai vei primi raspunsul personal, la Sala Palatului

De ceva vreme, presa din Romania anunta cu surle si trambite sosirea lui Doctor Oz la Bucuresti. Celebrul prezentator tv, ale carui emisiuni le puteti urmari aici, este indragit de romani pentru sfaturile pretioase pe care le ofera publicului.

Cine nu a intrat macar o data pe internet sa caute solutii pentru detoxifiere, ponturi pentru un stil de viata sanatos si informatii despre preventia a diverse boli si n-a dat, absolut intamplator, peste un articol cu trimitere la Doctor Oz?! Acesta este cu atat mai credibil cu cat ofera sfaturile in calitate de medic, dar si de pacient care a luptat cu boala si a invins.
Putini stiu ca specialistul a aflat ca este bolnav de cancer chiar intr-una dintre emisiunile: "The Dr. Oz Show", cand s-a hotarat sa faca o colonoscopie in direct. Cu acea ocazie a descoperit ca are un polip precanceros, pe care astfel l-a putut indeparta la timp

luni, 21 martie 2016

Daca respect nu mai e, nimic nu e

Se spune ca dragostea dureaza 3 ani. Si totusi sunt relatii care dureaza 30, sau chiar 50 de ani.

Cu trecerea timpului, dragostea devine din ce in ce mai puternica, cea care moare este pasiunea. Aceasta ramane ca o flacara de veghe, care din cand in cand se aprinde si-ti incalzeste sufletul, pentru ca apoi sa se cuibareasca din nou in coltisorul ei pana data urmatoare.

Secretul unei relatii de succes nu sta neaparat in frecventa reaprinderii acestei flacari, ci mai degraba in respect. Iar cand respect nu mai e, nimic nu e...

Oamenii sunt construiti in asa fel incat sa reziste multor incercari. Cand inseli pe cineva, poti spune ca ii ranesti orgoliul. Cand uiti de ziua de nastere sau de o intalnire importanta, poti da vina pe stres. Dar cand jignesti, il calci in picioare pe cel de langa tine si distrugi respectul de care vorbeam mai devreme.

duminică, 20 martie 2016

Familia Franga a pierdut un copil... Ajutati-o sa-l salveze pe al 2-lea

Un copil mort, al doilea bolnav. Drama familiei Franga m-a trimis cu gandul la vorbele unui preot intelept: "Daca te rogi si insisti sa ai copii cu orice chip, Dumnezeu ti-i da si fara sa fie in planul Lui, dar nu te vei bucura de ei". Sper sa nu fie cazul acestei familii.
Sper ca, pana la urma, micuta Maria sa aiba parte de un tratament potrivit, care sa le redea speranta si linistea parintilor. Cu totii avem dreptul la viata, la sanatate, la liniste.

Iata insa mai multe despre povestea familiei si cum ii puteti ajuta pe parintii indurerati.

La doar un an dupa ce si-au inmormantat primul copil, parintii Mariei traiesc iarasi clipe dramatice. Medicii le-au spus ca Maria, al doilea lor copil, care sufera de paralizie cerebrala, are nevoie de o noua interventie cu celule stem.

LIBER la testari GRATUITE pentru TBC

De luni pana joi, mai exact in perioada 21-25 martie 2016, bucurestenii, dar si ceilalti romani care se afla in tranzit prin Capitala pot beneficia de testari gratuite pentru TBC.

De ce?
Fiindca pe 24 martie este ziua mondiala a Tuberculozei.
Fiindca se sarbatoresc  134 de ani de la descoperirea bacililui TBC de catre savantul german Roberth Koch (premiat Nobel), data care coincide cu World TB Day.

Cum?
Spirometrie, Smokerlyzer, Pulsoximetrie, TA, Consiliere STOP FUMAT.

vineri, 18 martie 2016

1 din 5 femei afla ca are cancer mamar cand boala e in stadiul II sau III

Cu ocazia lunii dedicate doamnelor, s-a organizat in cinstea lor conferinta tip dezbatere „Dialoguri pentru viata: Sanatatea feminina si Oncologia”. Pe langa speech-urile pompoase ale medicilor cu multe titulaturi, participanti la eveniment, cel mai interesant mi s-a parut partea de statistici. Cifrele sunt ingrozitor de alarmante, dar acest lucru mi se pare cu atat mai frustrant cu cat, in ultima vreme, medicii se uita PRIN analize, ci nu PE analize, astfel ca boli ce ar putea fi depistate in stadiu incipient sunt lasate sa avanseze pana la metastaze. Nu doar ca am un caz de acest gen in familie, dar in ultima vreme am auzit din ce in ce mai des de situatii de acest gen.

Sa revenim insa la statisticile despre care va spuneam: 

joi, 17 martie 2016

Lupta cu timpul. Repercursiuni asupra starii de sanatate

"Nu am timp sa merg la sala". "Nu am timp sa mananc sanatos". "Nu am timp sa petrec cu copiii/parintii/prietenii". "Nu am timp sa merg azi la medic". "Nu am timp pentru micile mele placeri", ...

De cate ori nu ati gandit sau chiar rostit replicile de mai sus?

Lipsa timpului ne impiedica sa actionam intr-un fel sau altul, ne impiedicam sa fim noi, iar acest lucru se transforma in frustrare cu trecerea vremii. Iar despre legatura dintre stres/nemultumiri si transferul acestora din plan mental in plan fizic (deci aparitia bolilor, amplificarea simptomelor deja existente) am mai vorbit. Si nu o spun eu, ci medicii, psihologii, oamenii de stiinta.

miercuri, 16 martie 2016

Tiroidita cronica si valorile TSF in limite normale

Se pare ca am cazut si eu in capcana: toti suntem doctori sau de ce sa mai pierd vremea pe la usile cabinetelor, cand il am oricand la indemana pe Doctor Google?!
 
La indemnul unei amice care a ramas insarcinata, mi-am facut si eu analizele pentru tiroida, dar nu am mers cu rezultatele la endocrinolog, sa mi le interpreteze.
S-au uitat peste ele mai multi alti medici (majoritatea ginecologi, dar si doctora de familie) si vreme de 2 ani am stat linistita.

Valoarea TSH era 2,43 (limitele normale sunt intre 0.27-4.20). Dintr-o intamplare, saptamana trecuta am ajuns pe mana unei doctore cu experienta, care a avut rabdarea necesara sa imi rasfoiasca dosarul si bunavointa sa ma trimita la endocrinolog.
Cum m-a vazut endocrinologul (dr. Constantinescu Gabriela - Fundeni si Policlinica Iancului), m-a pipait pe la gat si a tras concluzia: tiroidita cronica. Mi-a dat eutyrox de 25 mg si mi-a recomandat sa refac cateva analize, printre care si TSH.

vineri, 11 martie 2016

Constelatii familiale sau Cum sa intelegi mai bine reactiile celor din jur

Impacarea de sine vine odata cu linistea data de iertare, a ta si a celorlalti. Insa de multe ori e greu sa iertam, sa uitam, sa trecem peste fapte, vorbe spuse in graba care ne ranesc si asa mai departe. Pentru a reusi totusi sa uiti si sa fii impacat (macar cu tine, daca nu poti si cu ceilalti) e necesar sa te pui in pielea persoanei din fata ta si sa incerci cel putin sa o intelegi.
Oricat de greu ti-ar fi sa faci asta, incearca!

Daca ai probleme cu sotul, cu mama, cu vecina, cu sefii sau oricine altcineva, inchide ochii si gandeste-te pentru cateva minute cum este sa fii in locul lor.
Imagineaza-ti ca ai jobul lor, parintii si fratii lor, relatia lor si mai ales problemele lor.
E important, atunci cand ne punem in locul celor din jur, sa nu ne gandim doar la partile bune, la cat de norocosi sunt fiindca au un salariu bun sau ca au talent la X domeniu, ci si la problemele lor de sanatate, la faptul ca au o mama/un partener bolnav, cu dependente sau orice alte probleme pe care voi le-ati identificat la cazurile respective.

miercuri, 9 martie 2016

1 din 2 persoane cu glaucom este încă nediagnosticată

Știam că glaucomul este o boală gravă, dar faptul că în lipsa diagnosticului și tratamentului este ireversibilă recunosc că mă sperie puțin. Practic, dacă ai ghinion și nu te prezinți la timp la medic riscul să rămâi orb este iminenet.

Conform datelor Societății Române de Glaucom, în România există aproximativ 140.000 de pacienți cu acest diagnostic, însă în realitate lucrurile stau chiar mai rău de atât, deoarece potrivit statisticilor mondiale sunt înregistrați doar jumătate dintre bolnavi. Din nefericire, 50% dintre ei încă nu știu că au această boală. Cu alte cuvinte, cam 1 din 2 persoane cu glaucom este încă nediagnosticată.

marți, 8 martie 2016

Un molar de minte in minus

Uite mintea, nu e mintea... Cam asa functioneaza lucrurile, daca e sa ne ghidam dupa molarii mei. Nici nu ies bine, ca dau imediat batai de cap. Prima oara m-am trezit cu dureri groaznice de ureche. Azi asa, maine asa, pana cand acestea au devenit insuportabile si am ajuns de urgenta la Camera de Garda la ORL. Am nimerit pe tura o doctora simpatica pe care o cunosteam, asa ca nu am asteptat prea mult pe la usi (De obicei nu imi place sa fac asta, mai ales ca urasc cand altii se baga in fata mea si sunt adepta proverbului: ce tie nu-ti place, altuia nu-i face).

Din fericire pentru cei care asteptau la rand, n-am ramas prea mult nici in cabinet, pentru ca doctoritei Cezara Danciu, de la Spitalul Coltea, nu i-a luat decat cateva secunde sa isi dea seama ca problema mea nu este de la ureche, si ma intreaba: "Cand ai fost ultima oara la dentist? Ar fi cazul sa mergi, sa-ti verifici maselele". Nu mai e nevoie sa spun ca a doua zi m-am prezentat deja la cabinetul stomatologului si, in urma unei radiografii rapide, s-a constatat ca in spatele gingiei troneaza o rebela maseluta. Nici sa iasa nu vrea, dar nici pace sa imi dea.

luni, 7 martie 2016

Doctor Valentina Uscatescu :

"Tu n-ai decat 4 pagini cu analize, am paciente cu 6-8 pagini. Ai rabdare sa vedem rezultatele la ce recoltam acum si mai vorbim dupa aceea, ce te grabesti?!"

Pana sa ajung la Fundeni, sa o cunosc personal, am citit mult despre doctor Uscatescu si mi-a fost recomandata si de cateva amice. Foarte apreciata pentru daruirea cu care lucreaza, dar si pentru exigenta de care da dovada. Iar astazi am simtit-o pe pielea mea.
Coordonator al laboratorului de hemostaza si fibrinoliza din cadrul Institutului Clinic Fundeni, doctor Uscatescu are mai multe maini drepte :) asa cum veti putea vedea si de pe site.
Cea care mi-a parcurs dosarul, in liniste si cu multa rabdare, a fost asistenta Taru Viorica.

Lungul drum catre Papa Nicolau, adica testul Papanicolau gratuit

Preventie si iar preventie. Am auzit cuvantul acesta de atatea ori, incat mi se pare ca sunt iresponsabila daca nu o fac. Si, totusi, in Romania e atat de greu.
De ce? Fiindca sistemul medical este greoi la noi. E adevarat ca, din cand in cand. se mai organizeaza cate o campanie de testari gratuite pentru te miri ce boala. E adevarat ca se fac tot felul de workshop-uri ce au in prim plan sanatatea femeii, unde sunt prezentate delicat statistici ingrijoratoare si o lume in care totul este posibil. Da, este posibil, dar cu multi nervi, timp din belsug si ceva bani.

De mai bine de o saptamana am primit de la un medic din privat un set de analize al caror pret se ridica la cateva mii de Ron.

vineri, 4 martie 2016

Pe fuga, pe fuga si iar pe fuga

In adolescenta tanjeam dupa Bucuresti si agitatia lui. Aveam impresia ca in Capitala "fug cainii cu covrigi in coada" - cum ii placea bunicii mele sa glumeasca atunci cand ii povesteam despre visele mele marete, care urmau sa se realizeze aici.

Bine spune o voba romaneasca: "Da-mi, Doamne, mintea de pe urma!" Cu ochi de licean vezi lumea in roz, si oricat ti s-ar spune ca lucrurile sunt asa si pe dincolo, tu spui NU si pace. Odata ajunsa in Capitala, orbita de fericirea admiterii la facultate, la buget, si extaziata de ofertele tentante de lucru, chiar din primul an de studiu, mi-am zis ca e vremea sa imi iau viata in piept, iar independenta financiara fata de parinti mi-a dat aripi si mai mari.

joi, 3 martie 2016

De ce nu m-a primit Parintele Arsenie Boca

Program de voie in cea de-a doua zi de team building. Fiind cazati undeva intre Sibiu si Brasov (mai exact la Pastravaria Albota, din Arpasu de Sus), eu impreuna cu cativa colegi am hotarat sa profitam de vremea frumoasa si facem un traseu. Dupa lungi negocieri intre deplasari mai lungi sau mai scurte, am cazut de acord. Destinatia: chilia Parintelui Arsenie Boca.

Am mers cu masina pana la Sambata de Sus, de acolo am urcat la Pastravaria Sambata, unde am lasat autoturismul, si am luat-o pe jos mai departe . Unii am fost echipati corespunzator, altii mai putin, ceea ce a ingreunat putin urcarea. De la soare si pamant uscat am ajuns, cu greu si transpirati, la zapada si temperaturi cu cateva grade sub zero. Daca la inceputul traseului am purtat geaca pe brate, cand am ajuns la Cabana Sambata aveam impresia ca haina e mult prea subtire si duceam dorul manusilor mele calduroase de acasa.

Calcaiele crapate inseamna ca esti bolnav?



Calcaiele fine, la fel ca unghiile neexfoliate, sunt un vis frumos pentru multi oameni.
Teoretic, atunci cand apar aceste asa zis probeme, ceva nu functioneaza bine in organism sau este carenta de vitamine/minerale. Practic, eu cred ca tine si de fondul genetic al fiecaruia. Spre exemplu, la mine gelul pe unghii sau oja semipermanenta nu rezista nici macar 2 saptamani. Si nu va imaginati ca stau tot timpul cu mainile in apa, spaland vase. Se intampla pur si simplu, oricat de multa grija as avea si cat de bine puse ar fi (aici astept sa ma contraziceti... stiu ca întotdeauna e loc de mai bine). Spre exemplu, la faza cu calcaiele crapate sigur o mostenesc pe mama. Si oricat de grijulie as fi, oricat de multa crema as pune pe ele, tot degeaba.

De ce nu se deconteaza majoritatea analizelor pentru sterilitate

Infertilitatea este o boala. Am stabilit asta, impreuna, cu multa vreme in urma. Afirmatii si intrebari de genul: "Ar cam fi vremea sa faceti si voi un copil" sau "La voi cand aduce barza unu' mic?" mi se par total deplasate. E adevarat ca multi tineri hotarasc (de multe ori la indemnul parintilor, care-i streseaza cu chestii precum: tu sa nu faci ca mine, traieste-ti viata si dupa aceea te insori!) sa-si intemeieze o familie mai tarziu, dar sunt si multe cupluri care isi doresc copii si, cu toate acestea, minunea nu se intampla. Veti zice: da, dar sunt cazuri izolate. NICIDECUM.

Daca sunteti curiosi, faceti intr-o zi o miniexcursie pe la cabinetele medicilor renumiti pentru tratarea sterilitatii si veti fi uimiti sa vedeti ce cozi sunt, cu tot cu programare. Sau, ca tot a venit vorba despre asta, stiati ca o programare la medicii buni trebuie facuta chiar si cu 2 luni inainte?! Daca nu stiati, cu siguranta nu v-ati confruntat cu situatia aceasta.

miercuri, 2 martie 2016

De ce sunt jurnalistii cei mai buni pentru PR

Nu ma pot lauda cu o varsta matusalemica (fapt care de altfel nu imi displace). Si, totusi, de la 20 de ani pana in prezent am acumulat ceva experienta in presa scrisa (si in televiziune - dar mai putin ce-i drept). De-a lungul acestor ani am interactionat cu zeci, poate chiar sute de oameni de PR, din domenii destul de diverse. Iar concluzia pe care indraznesc sa o trag este urmatoarea: daca s-au schimbat regulile in presa, despre care toata lumea spune ca s-a denaturat, ca nu mai e ce a fost o data (de parca noi, oamenii, am mai fi), ca lipseste cu desavarsire calitatea, iar continutul e si el deficitar si alte bla blauri de acest gen; atunci lucrurile s-au denaturat si in domeniul comunicarii si relatiilor publice.
Daca presa nu se mai face ca la carte, atunci nici PR-ul nu se mai face dupa carti, si tot asa.
De ce spun asta?
- Pentru ca rolul PR-ului este sa promoveze ceva sau pe cineva. Iar ca sa obtina rezultate trebuie sa stie sa se adreseze fiecarei categorii de public, sa creeze continut de calitate, dar digerabil, care sa satisfaca si categoria high, dar si pe cea de jos. Mesajul trebuie sa fie UTIL si explicit, sa raspunda la intrebarile: Cine, Ce, Cum, Unde si De ce?

Cateva motive care m-au inspirat sa scriu acest text:

marți, 1 martie 2016

Un martisor, o floare, o poveste

Aceasta postare este despre vremuri vechi si noi, despre pareri impartite si lucruri importante putin apreciate.
Sa luam spre exemplu nunta. De cativa ani incoace, am impresia ca acest eveniment unic in viata celor 2 miri este umbrit de nefericirea invitatilor, care asociaza confirmarea la petrecere cu darul. Se gândesc la vacanta ratata, la rata neplatita, la copilul netrimis in excursie - sau orice isi planuisera sa faca in luna respectiva cu banutii ce urmeaza sa ajunga in posesia gazdelor. Din nefericite, cam aceeasi tristete am citit astazi, de Martisor, pe fetele multor barbati din jur.