vineri, 10 martie 2017

"Stil de viata sanatos pentru rinichi sanatosi"

- Sunteti supraponderal/obez?
- Aveti hipotensiune arteriala?
- Sunteti diagnosticat cu diabet?
- Ati trecut de 50 de ani?
- Fumati?
- Vreunul dintre parinti a suferit de boli de rinichi?
Daca ati raspuns cu DA la cel putin una dintre intrebarile de mai sus e important sa va prezentati la medic pentru un control, fiindca aveti risc crescut pentru boala cronica de rinichi (BCR).
Efectuati analizele uzuale periodic si programati-va pentru un consult si daca descoperiti ca:
- aveti picioarele si mainile umflate,
- dureri de spate de o parte si de alta a coloanei,
- urinati frecvent, tulbure, inchis la culoare sau, dimpotriva, urina e decolorata ori cu urme de sange,
- prezentati stare de greata si/sau scaderea poftei de mancare.


Agresiunea initiala asupra acestuor organe poate duce la manifestari clinice variate, de la hematurie asimptomatica pana la insuficienta renala, care necesita dializa. In urma dializei, o parte dintre bolnavi se refac complet, o parte raman cu sechele minore, iar altii prezinta agresiuni repetate ale tesutului renal, ceea ce duce la afectarea de durata.
Insuficienta renale terminala este marcata de semne si simptome care caracterizeaza un nivel crescut de uremie în sange: greata, varsaturi, neuropatie periferica, afectarea sistemului nervos central.

Printre pacientii cu BCR, riscul de moarte din cauza bolii cardiovasculare este mult mai mare decat eventualul risc al dializei. De aceea, o atentie deosebita trebuie acordata si preventiei si tratamentului bolii inimii, care apare in rândul pacientilor identificati cu BCR.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului, marcata la 9 martie, sub sloganul "Stil de viata sanatos pentru rinichi sanatosi", Societatea Internationala de Nefrologie a adus la cunostinta publicului cele mai recente metode de preventie si tratament. Intrucat exista o legatura clara intre afectarea acestor organe si obezitate, iar statisticile arata ca in 2016 peste 600 de milioane de oameni sufereau de obezitate, la nivel mondial, e importanta adoptarea unui stil de viata sanatos, ce presupune exercitiu fizic si alimentatie corecta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu