marți, 20 iunie 2017

Periplu pe la endocrinologi - Partea a II-a

Cine a spus ca romanul e inventiv nu a gresit deloc. De cand cu moda programarilor, ajungi rar la medic, sau chiar deloc daca n-ai putin noroc. Cum asa? Pai in principiu ar fi 2 variante:
- fie risti sa ramai fara job daca te tot invoiesti de la serviciu cand are doctorul program - si in acest caz degeaba ajungi la medic ca nu vei mai avea bani pentru consultatie, ecografii, analize etc.,
- fie risti sa mori pana isi face doctorul timp pentru tine in afara programului tau de lucru.
 
Vi se pare aberatie ceea ce spun?! Sunteti liberi sa ganditi ce vreti, dar eu la randul meu am libertatea de a expune fapte reale, care nu doar par, ci chiar sunt incredibil de mizerabile in contextual in care pe la conferintele de presa reprezentantii breslei medicale se tot lauda ca fac preventie si ca pacientii sunt de vina ca nu iau masuri din timp. Va contrazic, dragilor! Pacientul ar vrea sa ia masuri, dar de cele mai multe ori nu prea are cu ce si cu cine. A fost luat in deradere de atatea ori incat nu mai stie cui sa i se adreseze, ce drepturi are, cand sunt incalcate si cand nu, ce e normal si firesc si ce ar trebui sa dispara din peisaj si multe multe altele...
Sa continuam insa cu periplul meu pe la endocrinologi, poate cineva va citi si va lua aminte.
 
Madame Y, cea de a 3-a specialista la care trebuie sa ajung, are momentan doar numele meu intr-o agenda si in cont banii aferenti consultatiei (decontata de CAS). In realitate, inca nu o cunosc si nu ma cunoaste. M-am programat la ea la recomandarea medicului de familie, care a laudat-o ca fiind foarte buna. Si sper sa fie asa, din moment ce nu am gasit loc la ea decat peste abia 2 luni. Cum poti merge la consult peste 2 luni, cand biletul de trimitere catre specialist expira in mai putin de atat, mi-a explicat asistenta doctorei: "Veniti sa aduceti biletul. Il inregistrez ca sa nu expire si cand veniti la control se uita doamna peste analize, va face ecografie si tot ce mai vreti. Sa stiti ca ecografia de tiroida este 70 de lei, iar cea mamara 100 de lei". Am retinut, sa traiti, dar ar fi fost mult mai bine daca mi-ati fi spus la telefon care sunt costurile, asa m-as fi documentat si in functie de partea financiara. Sunt voci care spun ca, la Parhon, spre exemplu, ecografia este gratuita in baza biletului de trimitere. Sa cred?! Sa nu cred?! Sper sa nu ajung si pe acolo, ca ma dezgusta pe zi ce trece sistemul de stat. Nu am o problema in a plati, mai ales atat timp cat e in favoarea sanatatii mele si, Doamne ajuta, am si cu ce. Insa am o problema legata de comunicarea proasta intre medic-pacient.
 
La privat cand merg ma documentez inainte si stiu mereu cat am de achitat. Rar mi s-a intamplat sa am vreo surpriza. La stat, insa, pe langa faptul ca stau foarte mult sa imi astept randul si mai sunt luata uneori si peste picior, platesc aproape cat la privat, fara sa stiu si fara sa vreau, dar fortata de imprejurari care se ascund finut in spatele biletelor de trimitere si care se bazeaza inca pe credinta oamenilor ca e scump la privat. Dragilor... documentati-va si veti afla ca o ecografie de san (ca tot am amintit de ea) poate fi la acelasi pret, la fel ca cea de tiroida si multe altele. Veti scuti timp, mult timp si nervi tociti in zadar, pe lucruri care nu merita si care ar trebui sa va faca bine, nu rau. Luati aminte si informati-va bine inainte, sa nu patiti ca mine, caci ca mine veti umbla!
 
In caz ca a ridicat cineva din spranceana cand a citit de inregistrarea biletului de trimitere, vreau sa mai fac cateva precizari, sa nu credeti ca judec prea tare manevrele din spatele cortinei. Pana la urma, nu ma afecteaza direct ce face doctorul cu biletul, cat deconteaza si cand. Pe mine ma intereseaza sa fiu tratata corect si la timp. Iar ghinionul a facut ca, dupa ce ca am sarit o etapa si am facut compromisul de a merge abia luna urmatoare la consult, sa primesc un telefon cu o zi inainte de programare, in care mi s-a comunicat sa nu ma prezint la consultatie a doua zi, ca a intervenit ceva. Si cand credeti ca m-a reprogramat? Peste alte cateva saptamani, iar asta la insistentele mele, fiindca aveau de gand sa ma amane si mai mult.
 
De ce nu am renuntat la programare ca sa merg in alta parte?
In primul rand fiindca nu mai am timp. Sunt programata sa incep o schema de tratament, iar pentru asta e nevoie si de avizul endocrinologului.
In al doilea rand pentru ca nu imi place sa isi bata joc nimeni de timpul meu.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu