marți, 20 iunie 2017

Periplu pe la endocrinologi

Sistemul public de sanatate ma dezamageste pe zi ce trece. Pe langa faptul ca vizita la medicul de familie a devenit un adevarat periplu (trebuie sa suni cu cateva saptamani/zile inainte pentru programare si sa te pliezi pe programul lui, ca si cand ai fi propriul tau patron si iti poti lua liber oricand de la job) am impresia ca si trimiterile catre medicii specialisti devin din ce in ce mai SF. Spun: "am impresia" fiindca sper sa fiu eu un caz izolat, dar nu m-as mira sa se intample asa peste tot. Sa trec insa la subiect, poate asa intelegeti mai bine:

TSH in limite normale, si totusi doctora endocrinolog de la Fundeni ma palpeaza in zona gatului si zice: "E clar. Tiroidita e in floare. Luati Eutirox de 50 mg/zi si programati-va la policlinica X, unde am cabinet, sa va fac si ecografie, dar sigur e asa cum am spus". De ce nu pot veni tot la spital, ma gandesc?! Poate s-a gandit la mine, sa nu mai bat atata drum pana aici, imi zic. Merg la serviciu si imi vad de ale mele. In aceeasi zi sau in urmatoarea sun constiincioasa la policlinica, pentru programare. In ziua stabilita ma prezint la ecografie si ce credeti?!
Ecografia costa peste 100 de lei. Intreb si eu in stanga si in dreapta si aflu ca de fapt cabinetul este unul particular, situat in policlinica. Aceeasi policlinica in care cu cativa ani in urma venisem cu trimitere de la medical de familie pentru un alt specialist, si nu platisem. Cat de repede se pot schimba lucrurile... Asta e. Greseala mea ca nu m-am informat si am platit pentru ea. Adevarata dezamagire avea insa sa urmeze la urmatoarea intalnire, cand m-am prezentat din nou in aceeasi clinica fiindca nu ma simteam bine din cauza Eutyrox-ului. I-am explicat doctorei X ca mai iau si unele vitamine/suplimente, recomandate de un alt medic, dar ca eu banuies ca ar fi de la Eutyrox.  Nu stie ce sa creada. Porneste calculatorul, cauta pe net efectele adverse ale celorlalte medicamente (Vitamina E, Omega 3 si altele de genul), mai cauta si cate ceva despre Eutyrox si hotaraste sa scadem doza la 25 mg. Opreste calculatorul si imi scrie pe un biletel: 125 lei. "Sa il aratati la receptie cand coborati", imi spune. Nu imi venea sa cred. Pai asta puteam sa fac si eu acasa, gratis, fara sa mai platesc un "specialist".

Nemultumita de raspunsul doctorei si de comportamentul ei, hotarasc sa caut pe altcineva. Primesc recomandare pentru un medic endocrinolog intr-o clinica privata. Daca tot am platit in partea cealalta, ce mai conta unul in plus?!
Ma programez, ma prezint la "consult", care consta de fapt doar in interpretarea analizelor pe care le aveam deja si aud: "Nu aveti nicio tiroidita si nici alte probleme cu tiroida. Cum sa aveti, daca valorile sunt normale, mentruatia e regulata... Nu aveti pentru ce sa luati eutyrox!" Cat m-am bucurat ca scap de el. Dar am facut oare bine?
A trecut aproape un an de atunci, iar la ultimele analize mi-a iesit anti-tiroglobulina exagerat de mare, cu acelasi TSH in limite normale. Povestindu-i patania cu endocrinologii, doctora de familie (pe care o prind destul de greu) imi propune sa imi faca ea ecografie, si dupa aceea sa ma trimita si la un endocrinolog cu care lucreaza foarte bine (prietene din facultate). Imi face ecografie, pe care dau 50 de lei fara sa stiu (in sensul ca m-a instiintat la final ca trebuie sa platesc, noroc ca am avut bani la mine). Apoi primesc trimiterea la endocrinolog. Si aici sa vedeti patanie... doar romanii cred ca se pot gandi la asa ceva si sa fie atat de netransparenti.

Partea a II-a

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu