luni, 31 iulie 2017

Aerul conditionat, prieten dar si dusman

Iubesc vara. Iubesc soarele care imi mangaie fata cu razele lui. Ador sa stau desculta in iarba verde si frageda, sa simt racoarea pamantului sustinuta de roua diminetii. Un fir de iarba ma gadila in talpa, iar salcâmul care imi tine umbra isi clatina usor crengile, sa imi faca vânt. E cald, dar iubesc caldura si adierea vantului si nu le-as da niciodata pe racoarea unui birou in care aerul conditionata functioneaza minim 6 ore din 8. Si totusi, alegerile nu sunt întotdeauna ale noastre in totalitate... In colectivitate trebuie sa te supui majoritatii, sa te pliezi pe dorintele si nevoile celorlalti, desi nu iti face întotdeauna placere. 
 
Stiu ca asa cum eu iubesc caldura, altii iubesc frigul. Asadar, nu incerc sa ma impun... Dar le explic colegilor ca trebuie sa ne acceptam cu bune si rele, iar asta inseamna sa pornim aerul conditionat doar când e strict necesar. In plus, negociem in privinta temperaturii. Am stat prea mult in preajma medicilor care spun ca aerul rece obtinut artificial nu face bine si ca trebuie sa respectam diferenta dintre temperatura dinauntru si cea din exterior. Atunci când afara sunt 38-40 de grade Celsius mi se pare absurd sa setezi aerul conditionat pe 16 sau 18 grade! Dar aici nu e vorba de ce "mi se pare mie sau nu", ci despre ceea ce e corect. Si este INcorect sa supui corpul la socuri termice! De cele mai multe ori, diferenta dintre temperatura din interior si cea de afara este incredibil de mare si, chiar daca noi nu ne dam seama de asta, corpul simte.
Vi se intampla sa vi se inmoaie picioarele de la genunchi sau sa va cuprinda ameteala in jurul orei 17-18, atunci când iesiti din cladirea de birouri din care lucrati?! Nu e neaparat din cauza caniculei, ci din cauza comportamentului pe care il aveti IN birou. Corpul uman este extrem de inteligent. Asa cum are capacitatea sa se refaca in caz de boala, la fel are capacitatea sa se adapteze si temperaturilor extrem de ridicate. Nu vreau sa fiu ipocrita, sa spun ca va puteti plimba prin voie in soare ziua in amiaza mare, când afara sunt 40 grade Celsius, fara sa patiti nimic. DAR e perfect adevarat ca ati rezista mult mai usor la caldura daca nu ati face abuz de aerul conditionat acasa, la serviciu sau in masina. Pe de o parte va veti simti mai bine din punct de vedere termic, pe de alta parte va veti pastra starea de sanatate.
E adevarat ca sunt si persoane care nu patesc nimic de la aerul conditionat, nu contest asta. Insa sunt persoane cu diverse sensibilitati, care dupa ce stau o vreme in aerul conditionat isi reactiveaza boli mai vechi. Poate reaparea durerea de spate, de cap, de ureche sau chiar ameteala ori pneumonie. Asadar, nu va jucati! Aerul conditionat poate fi un bun prieten, dar si dusman! Folositi-l cu masura si nu uitati ca in toate trebuie sa existe un ECHILIBRU!
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu