miercuri, 2 august 2017

Marius Vornicescu, terapeut si instructor de yoga, e vegetarian de 20 de ani

Prezentator TV, dar înainte de toate terapeut și antrenor de yoga, Marius Vornicescu este o figură emblematică a vegetarianismului românesc. Anul acesta, odată cu lansarea celei mai recente cărți pe care a scris-o, numele său a răsunat puternic peste hotare. Ceea ce vă poate ghida către un nou stil de viață, fără stres și boli, este comprimat într-o poveste frumoasă, ușor de parcurs și de înțeles la orice vârstă. "Vegetarianul – Povestea Ta" este despre normalitate și ignoranță, despre concepte spulberate, credință și hrană spirituală, despre toxicitatea adusă în corp prin carne versus prospețimea pe care o primește organismul în urma renunțării la consumul de leșuri.
Am stat de vorbă cu Marius aproape 2 ceasuri, iar când am ajuns acasă i-am citit cartea pe nerăsuflate, în aceeași zi. Am râs, am plâns și am fost oripilată de realitatea crudă, pe care refuzăm să o vedem. Judecăm atât de des pe toți și toate, dar nu vedem bârna din ochii noștri - cum se spune, iar dacă din greșeală ajungem cu mâna la ea ne facem că nu e acolo și ne continuăm drumul ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat... Iată însă câteva frânturi din conversația noastră, care să vă ajute să îl descoperiți mai bine!
- Marius, spune-mi te rog despre emisiunea pe care o prezinți! Cum se numește și când se difuzează?

- De anul acesta sunt moderatorul emisiunii "Știința sacră", ce se difuzează sâmbăta de la ora 16, pe postul 6TV. Mă străduiesc să aduc în platou specialiști din domenii cât mai variate și mai interesante, să le prezentăm oamenilor cât mai multe informații - mă rog, atât cât se poate într-o oră. Printre invitați am avut și maeștri din India - un profesor universitar de acolo; pe nepotul lui George Coșbuc - care e preot cardinal la Vatican, expert în civilizația orientală, India, Tibet, yoga... Omul este o somitate internațională (nepotul poetului George Coșbuc). Puțină lume știe că George Coșbuc a tradus în limba română tratate de limba sanscrită. Noi în cărțile de istorie am scris ce a vrut regimul să scriem. Și Rebreanu, și Eminescu..., toți au avut legătură cu India și limba sanscrită. Cărțile traduse de ei sunt tipărite, le poți găsi în anticariate sau pe la bibliotecă. Rămâi surprins să afli că autori pe care noi i-am învățat la școală, în cu totul alt context, erau atât de profunzi în gândire și au făcut traduceri din limba sanscrită. Asta spune ceva, nu?! Iar emisiunea e în grafic bun, crește de la o ediție la alta. Acum m-am relaxat și eu, m-am obișnuit cu platoul. 6TV e un post de nișă, are publicul lui. Cine vrea partea asta, de ezoteric, știe unde să se uite.
- Pe lângă emisiune, care înțeleg că îți ocupă weekendul, ce mai faci?
- Am sala de yoga în zona Pieței Victoriei, unde țin cursuri seara. Ziua mai fac consilieri psihologice și tratamente, masaje, îndrept coloane - osteopatie japoneză -, iar timpul liber mi-l ocup cu hobbyurile: fie ies la alergat, fie mă plimb cu bicicleta...
- La Muntele Athos ai mai fost? Data trecută mi-ai spus niște povești fantastice de acolo!
- Chiar azi m-am interesat care mai sunt noutățile la Athos, aș vrea să merg acum în august, fiindcă în septembrie mă însor, apoi plec în India.
- Povestește-mi te rog de cursurile pe care le ții la sală!
- Cei mai mulți oameni se înscriu la clasele de Yoga și Reiki. Mai organizez și evenimente de gătit vegetarian împreună cu un prieten de-al meu. El are sală de Aikido și amândoi avem pasiunea asta pentru gătit.
- Pentru interesați... cât costă un abonament la sală?
- Pentru cei care vin o dată pe săptămână prețul e de 100 de lei/lună, dacă vor să vină de 2 ori/săptămână tariful este de 130 lei/lună și pentru abonamentul full time este 150 lei/lună. Dar oamenii care vin nu o fac doar pentru curs, ci pentru toată atmosfera de la sală. La mine nu e ca la sălile de sport, unde începi la 18.00 și fix peste o oră ieși pe ușă, gata schimbat. Eu pun mare accent pe socializare și pe îmbinarea practicii cu teoria. Nu facem doar posturi din yoga, ci învățăm și tehnici de respirație, facem meditație, când obosim ne relaxăm puțin, mai strecurăm câte o glumă sau câte o învățătură... Îmi place să creez o atmosferă degajată, pentru ca oamenii să se întoarcă de drag. Duminica mai fac vizionări de filme spirituale, pe le comentăm împreună. Sunt filme care te marchează, te pun pe gânduri.
- Zi-mi despre cartea ta cea nouă!
- Cartea a fost făcută sub formă de poveste. Ea în sine este o poveste. Am pus o tonă de argumente despre nocivitatea consumului de carne și lipsa de moralitate a omului care strigă "Moralitate! Nu ne mințiți, ieșim în stradă, facem demonstrații...", acel om care după ce pleacă de la o demonstrație cu "Opriți tăierea animalelor!" se duce acasă și mănâncă un pui sau un porc. Și am pus toate aceste elemente sub formă de roman, tocmai ca să fie mai ușor de citit și să aibă o anumită fluiditate. E primul roman din România pe tema vegetarienilor și cred că printre puținele din lume. Sper să fac și un film pe tema asta, din care omul să rămână cu ceva idei și să putem participa cu el și la festivalul de film. În timp ce scriam, iubita mea redacta cartea pe calculator și mă ruga să fac pauze, că e șocant ce spun și nu mai poate face față... Dar până la urmă asta e realitatea. Și-n realitatea aceasta trăim cu toții. Majoritatea alege să nu o vadă, în mod conștient de cele mai multe ori. Sunt oameni care mi-au zis: "O cumpăr, dar nu o citesc, nu sunt pregătit". Iar în ziua lansării în sală s-a râs și s-a plâns în hohote. Am făcut filmulețe în care am prezentat cât de "umani" suntem și cât de "animale" sunt animalele. Noi le considerăm inferioare nouă fiindcă nu gândesc, dar de multe ori filmulețele arată că animalele au conștiință și fac ceea ce oamenii nu mai fac. La lansare au fost și actori care au readaptat celebra scenă "Noi seara nu mâncăm" cu Tamara Buciuceanu cu "Noi carne nu mâncăm". A fost absolut fascinant totul..., iar la final am făcut sushi vegetarian, să vadă lumea că se poate.
Cartea este o prezentare, prin intermediul ei omul să aibă acces la informație, pentru că deși suntem în secolul 21, omul se plânge că "Nu a știut". Eu nu am obligat pe nimeni să renunțe la niciun stil de viață. Îmi exprim punctul de vedere, apoi fiecare este liber să facă ce vrea. Și dacă eu demonstrez de 20 de ani că se poate fără carne, că particip la maratoane, parcurg zilnic 15-20 km cu bicicleta, fac yoga, mănânc de 1-2 ori pe zi, sunt perfect sănătos și îmi găsesc energia în toate activitățile care îmi plac mie..., înseamnă că se poate.
-  E adevărat că persoanele care consumă carne preiau energia animalului pe care l-au mâncat?
- Desigur. Să pornim însă de la ceva mai aproape de om... Se știe că cei care au avut parte de un transplant de organ au preluat emoții și trăiri de la cel care a murit. Ei bine... așa se întâmplă și cu informația celulară preluată din carnea animalelor. Noi considerăm animalele inferioare, dar nu e așa. Cine ne-a creat, și-a propus ca speciile să se perpetueze și să se păstreze. Dar dacă tu aduci zilnic informație celulară prin acea carne în corpul tău nu faci altceva decât să suprapui informația celulară din cele 2 tipuri de carne, deci de la om și de la porc. Și-apoi ne mai mirăm că devenim agresivi, nervoși?! Un vegetarian nu ar pleca niciodată la război, nu ar ucide nici un șoricel!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu