marți, 28 februarie 2017

Consultatii GRATUITE pentru infertilitate la 11 Martie

Ştiați că:
- un cuplu din 6 (adică 15% din populaţia aflata la vârsta reproductivă) se confruntă cu infertilitatea? Raportul este unul îngrijorător, iar la noi “rezolvarea” problemei este condiţionată, deocamdată, de bani.
- tinerele cupluri care îşi doresc copii nu sunt sprijinite suficient de către statul roman pentru finanţarea tratamentelor de fertilitate?
- o singură fertilizare in vitro (FIV) efectuată la o clinică privată din România costă între 2.000 şi 3.000 de euro, preţuri în care nu sunt incluse medicamentele şi nici analizele premergătoare începerii procedurii? Suma este enormă şi puţini îşi permit să îndrăznească, mai ales că nimeni nu le poate garanta reuşita “din prima încercare”.
Pornind de la aceaste premize, Asociaţia “Şi eu am dreptul să fiu părinte” a fost înființată anul trecut din dorința de a veni în ajutorul cuplurilor care au dificultăți în conceperea unui copil. Pentru început, acestea sunt invitate la consultații gratuite sâmbătă, 11 Martie, de la ora 10.
 
În cadrul sesiunii de consultații gratuite organizate de Asociaţia ‘Şi eu am dreptul să fiu părinte” împreună cu Clinica Medicum, cuplurile vor putea primi răspunsuri şi îndrumări cu privire la infertilitate în cadrul unei discuţii cu medici specialişti în domeniu.

marți, 21 februarie 2017

Dieta fara gluten - greu sau usor?

 
Am hotarat sa incep dieta fara gluten nu pentru a slabi - asa cum ma intreaba toti cei din jur când le spun de ce refuz o felie apetisanta de tort sau de pizza - ci pentru a face un experiment. Decizia nu am luat-o de capul meu, ci am inceput sa fac asta dupa ce m-am documentat foarte mult pe subiect si am primit si recomandarea unui medic in acest sens.
Am mai scris si alta data de ginecologii, endocrinologii si alte categorii de medici care nu se pun de acord in privinta unui diagnostic. Iar acest lucru nu ii poate conferi pacientului decat neincredere, fiindca el singur nu poate sti cine are dreptate si daca sufera intr-adevar de ceva, sau nu... Ei bine, acesta fiind si cazul meu si ajungând sa urmez piste nu foarte batatorite, am dat peste articole care faceau trimitere la studii ce sustin ca dieta fara gluten poate fi utila atat in tiroidita cronica autoimuna, cat si in dificultati de conceptie. Si, aprofundand problema si mai mult, se pare ca exista o legatura nu doar intre alimentatie si fiecare dintre cele 2 probleme luate separat, ci intre toate 3.

joi, 16 februarie 2017

Top 10 sfaturi - Ce faci cand nu ai chef de nimic

Astazi nu am chef de nimic. M-am trezit si ridicat din pat ca un robotel, am trecut in graba pe la bucatarie - unde am ciugulit ceva, apoi mi-am facut agale ritualul de pregatire pentru pornit la drum. Am iesit pe usa fix la ora la care mi-am propus. Nu imi permiteam sa mai trag de timp, fiindca in drum spre serviciu am mai avut de facut o oprire, pentru a cumpara ceva. "Nu puteti plati cu cardul", mi-a replicat vanzatoarea, asa ca i-am multumit frumos si am raspuns ca voi reveni pe seara. Nu stiu daca si asta a contribuit la starea mea, dar sigur trebuie sa gasesc ceva util de facut, pentru a nu rataci fara obiectiv pe internet toata ziua, tinand cont de faptul ca la serviciu este o perioada foarte lejera - o pauza temporara binevenita, daca as sti sa o folosesc cu cap...

Top 10 sfaturi utile pentru zilele in care nu avem chef sa facem nimic (acasa, la serviciu etc.):

miercuri, 8 februarie 2017

Anca Bobirca, medic specialist Reumatologie

Doctor Anca Bobirca, medic specialist Reumatologie la Spitalul Clinic dr. Ioan Cantacuzino si asistent universitar la UMF Carol Davila mi-a povestit despre cum influenteaza bolile autoimune reumatice sarcina si fertilitatea.
- Doamna doctor, care e legatura dintre anumite boli autoimune (precum Poliartrita reumatoida si Lupusul eritematos sistemic) si fertilitate?
-  Bolile autoimune reumatice sunt suferinte cronice ce pot debuta la orice varsta, dar cel mai des in randul femeilor tinere, aflate in perioada fertila. Lupusul eritematos sistemic si poliartrita reumatoida sunt doua dintre cele mai frecvente suferinte tratate de medicul reumatolog. Acestea sunt compatibile cu sarcina daca se tine seama de anumite restrictii. Medicii iau in calcul activitatea bolii, manifestarile sistemice asociate, terapia de fond ce poate avea risc teratogen - adica risc de malformatii fetale.

Adriana mai poate avea o sansa la viata - Daca o ajutam!

Eleva in clasa a 9-a, Adriana Proca (15 ani) a primit o lovitura foarte grea de la viata. La inceputul anului, tanara a fost internata in spital pentru ceea ce parea o banala anemie, doar ca rezultatele analizelor aveau sa arate altceva: leucemie.
 
Tanara a fost mutata de la "Institutul de Cercetari Stiintifice in Domeniul Ocrotirii Sanatatii Mamei si Copilului", din Chisinau, la "Spitalul Oncologic" – Sectia Hematologie, pentru investigatii suplimentare. Din pacate, insa, medicii de acolo nu o pot vindeca, iar copila a intrat in depresie, crezand ca viata ei a luat sfarsit... Doctorii au reusit sa o tempereze si i-au comunicat ca boala se poate trata, insa speranta ei vine tocmai din Turcia, de la Spitalul Medical Park. Costurile tratamentului sunt enorme,  aproximativ 127.000 de euro. Cu ajutorul Fundatiei "Sfantul Gheorghe" si dupa ce familia Proca si-a folosit toate economiile s-a strans o parte consistenta din banii necesari interventiei, in prezent fiind nevoie de circa 45.000 de euro. In aceste conditii, familia tinerei si reprezentantii Asociatiei "Salveaza o inima" fac un apel la toti cei care pot dona, cat de putin, pentru a-i salva viata Adrianei. Orice zi pierduta este un pas in plus catre sfarsit.