joi, 12 mai 2016

Candidati la primaria sectorului 5

Sper intr-o schimbare, de orice natura ar fi ea.
Nu sunt foarte pasionata de politica, insa de dragul discutiilor cu cei din jur (care tot fac sondaje de opinie, sa vada cu cine voteaza fiecare) si de dragul spiritului civic am zis sa ma informez si eu cu privire la candidatii la primarie. Marturisesc ca a fost o misiune grea, fiindca informatiile ori sunt impartite pe mai multe siteuri/articole, ori lipsesc cu desavarsire (in unele cazuri). Daca vreti sa va faceti o prima parere asupra acestora, gasiti mai jos rezumatul.


Cei 7 candidati la Primaria Sectorului 5 sunt:
1 Ovidiu Raetchi (PNL),
2 Daniel Florea (PSD),
3 Marian Dan (ALDE),
4 Bogdan Lencu (PRU),
5 Marian Vanghelie (PDS),
6 Catalin Aurel Stochita (independent),
7 Stefan Gheorghe (independent).

1 Ovidiu Raetchi (PNL)
Deputatul de diaspora a fost ales in Parlament din partea PC, trecand la liberali in luna septembrie 2014. Absolvent al SNSPA, in perioada 2002-2008 a fost consilier la Camera Deputatilor, iar intre 2008 si 2012 a condus Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS).
Iata cum se prezinta candidatul pe siteul sau oficial, ovidiuraetchi.ro: “(…) Am 36 de ani. Sunt deputat, politolog şi scriitor. Am două fete – Sofia şi Agata – şi un cătel alb pe care copiii l-au poreclit Ferentari (…). Scriu editoriale pentru doua ziare – dar habar nu am să iau şpagă. Cred în DNA şi mai cred despre Carmen Iohannis că poate fi o Prima Doamnă excelentă pe model american. Sunt creştin, îmi plac bisericile retrase şi cred în continuare că acea cruciuliţă primită de la mama la 14 ani mă păzeşte de rele”. Ce isi propune?
5 Obiective

1. Reabilitare termica pentru toate blocurile din sector – in doua mandate de primar,
2. Parcari subterane si supraterane care sa rezolve deficitul actual – in primul mandat,
3. Liniste, paza, siguranta pentru blocuri, parcuri, scoli – in primul an la Primarie,
4. Scoli bine dotate, profesori respectati de administratie – in primul mandate,
5. Trafic rapid si drumuri moderne – in doua mandate de primar.
Cum vrea sa solutioneze problema zonelor sarace din sector si in cat timp promite sa aduca metroul la doi pasi de cetateni aflati direct de pe siteul sau.

2 Daniel Florea (PSD)
Deputatul in varsta de 43 de ani se afla la primul mandat in Parlament, fiind ales intr-un colegiu din Calarasi. Este presedinte al subcomisiei pentru monitorizarea executarii hotararilor Curtii Europene a Drepturilor Omului, din cadrul Comisiei Juridice. Doctorand la Universitatea Nicolae Titulescu, Daniel Florea este de profesie avocat, judecator si a detinut functia de vicepresedinte AVAS.
Suntem oameni care vor să facă treabă. Am auzit că trebuie construite nişte blocuri turn pentru nu ştiu ce clădiri de business. Cred că la sectorul 5 în primul rând trebuie să facem nişte locuinţe sociale. Am ascultat că ar trebui făcută o mare grădină a Bucureştiului, dar nu ar trebui întâi să facem nişte parcuri între blocuri ca să se poată juca copiii noştri aproape de casă? Am auzit că trebuie să facem metrou. Da, e bine să facem metrou, dar nu mai bine prelungim linia lui 96 sau 117 cu încă două staţii? Am auzit că ar trebuie să-i amendăm pe cei care parchează aiurea. Da, dar nu ar trebui să le facem întâi locuri de parcare?" a declarat deputatul PSD presei.
Este casatorit si are 2 copii, dar mai multe nu prea as sti sa spun despre el. Am tot cautat obiectivele sale sau un site pe care sa se prezinte, dar n-am gasit nimic mai mult decat o pagina de Facebook, pe care nu sunt postate prea multe informatii. In schimb, din articolele publicate in presa observ ca este sustinut de Gabriela Firea si de Liviu Dragnea. Ce isi propune pentru pentru acest mandat?! Dumnezeu stie…

3 Marian Dan (ALDE – Partidul Alianta Liberalilor si Democratilor).
Candidatul partidului lui Calin Popescu Tariceanu si Daniel Constantin este inginer. Asta-i tot ce am gasit pe internet despre el, dupa vreo 10 minute de research. E drept ca unele articole faceau trimitere si la niste inregistrari video, dar daca el nu si-a dat interesul sa se promoveze mai mult, sa vada omul imediat ce obiective marete are, eu de ce m-as deranja sa scormonesc?! Daca va intreseaza persoana lui, n-aveti decat sa urmariti filmuletele cu pricina. Eu trec la urmatorul…

4 Bogdan Lencu (PRU – Partidul Romania Unita).
Lencu este presedinte al PRU Sector 5 si secretar executiv al PRU. Potrivit site-ului partidului, acesta este economist de profesie si are experienta bogata in investitii. Sloganul sau este: “Albim sectorul 5”. Discriminare sau lipsa de inspiratie, nu as sti ce sa zic. Las CNCD sa ia atitudine. Din cate inteleg, s-a autosesizat deja. In rest, prea multe date nu se gasesc in mediul online nici despre acest candidat.

5 Marian Vanghelie (PDS – Partidul Dreptatii Sociale).
Fost membru al PSD pana in anul 2014, Vanghelie este primar al sectorului din anul 2000, fiind insa suspendat din aprilie 2015 in urma arestarii sale preventive.
Actual presedinte al Partidului Dreptatii Sociale, Vanghelie este trimis in judecata de DNA pentru 25 de infractiuni. In plus, a fost in arest preventiv si in arest la domiciliu timp de cateva luni, si presupun ca stim cu totii ca: “fara foc nu prea iese fum...” Acuzatiile aduse nu l-au impiedicat insa sa-si depuna o noua candidatura pentru functia de edil.
Pentru sustinerea candidaturii sale, Vanghelie a strans circa 15.000 de semnaturi, dar aceste liste electorale cu semnaturi (care se pare ca sunt suspecte) au facut obiectul unor noi perchezitii ale DNA.
Nu stiu daca mai are sens sa insist cu obiectivele lui Vanghelie pentru noul mandat. Sigur a promis din nou ajutoare sociale si organizarea Revelionului la Romexpo.
In cazul lui cred ca e mai relevant sa amintim “anii lumina” distanta intre sectorul 5 si celelalte sectoare. Poate va amintiti de iernile in care nu se dezapezea pentru ca: “nu am incheiat contract cu nicio firma de dezapezire”, de lipsa parcarilor si interesului pentru solutionarea acestei probleme, de anveloparea blocurilor (cele mai putine blocuri reabilitate din Bucuresti), de nesiguranta si mizeria din anumite cartiere, de reactiile oamenilor carora le spuneti ca locuiti in acest sector…

6 Catalin Aurel Stochita (independent).
Stochita a mai candidat ca independent pentru functia de consilier local al Sectoruluiui 5 si in anul 2012. A fost consilier local al sectorului in perioada 2000-2008 si candidat PSD pentru primaria sectorului in 2004. Intr-un interviu acordat ziarului Evenimentul Zilei, Stochita a spus ca este "cumatrul" lui Marian Vanghelie, fiica sa de 15 ani fiind fina acestuia.

7 Stefan Gheorghe (independent).
Stefan Gheorghe este manager in stiinte economice. Si cam atat.

Personal, am sa optez pentru cineva care a fost "prezent" in campanie (in niciun caz pe unul dintre cei carora le stiu doar profesia). Mi se pare o minima dovada de bun simt sa povestesti cetateanului despre obiectivele tale, dar nu doar printr-un pliant agatat de usa, care poate ajunge sau nu la destinatar...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu